Božská mana

Sice nikdo netuší, kterak božská mana chutná, ale věřím tomu, že každému podle jeho gusta. Pokud vyměním název za Rajskou polévku, vůbec nic se nestane, neb je z toho úplně stejně cítit Eden, který slibuje baštu pro duši. Polévek není nikdy dost! Umí-li takový žáček už nějakou takovou uvařit, je borec! Ona to v podstatě není žádná věda, jde jen o to, kterak naložit se surovinami, v jakém pořadí je využít a hlavně jakou chuť polévce přisoudit. V našem kuchařském kroužku se po mnoho lekcí tradoval zvyk, že se vařilo přesně podle receptu, což je v prvních fázích jen dobře, ale my už nejsme nováčci, a tak si můžeme dovolit trochu experimentu. Děti měly připravené potraviny k uvaření rajčatové polévky a před tím menší přednášku o tom, jakých možností mohou využít.

První variantou bylo vaření konzervovaných rajčat v osolené vodě, což nikoho nenadchlo. Druhá volba sice měla v základu jíšku, ale stejně si většina zvolila tu třetí, kdy jsme využili k jíšce ještě cibuli. Ač byl k dispozici vývar, přesto děti použily vodu. Další možností, kterak oživit chutě naší božské many bylo přidání kořenové zeleniny, což risknul jen jeden odvážlivec. To nejlepší samozřejmě přišlo nakonec. Koření a jeho libovolný výběr. Webové kuchařky nabízí k této polévce tymián nebo bazalku. Někdo radí bobkový list a nové koření. Jiní doporučují skořici. Čert aby se v tom vyznal. Ale znáte to. Dejte učňům vybrat a stejně tam nasypou VŠECHNO. Nejzajímavější ale bylo ladění základních chutí = slaná, sladká, kyselá. Špetka sem, špetka tam a my nějak nemohli pořád chytit tu správnou slinu. Kdo dal 2 lžíce cukru, musel holt hodně přisolovat. Byla to úžasná lekce a děti moc bavil ten samostatný přístup ke svému pokrmu.

Rajčatová polévka je samozřejmě ideální v létě, ale i zima má pro tyto případy léto zakonzervované v plechu. Kdo zná typickou rajskou polévku ze školní jídelny ví, že v ní vždycky něco plavalo. Většinou nějaká těstovinová písmenka. V naší výuce měly děti na výběr stejnou možnost, ale i nový recept na polévkové nočky, které se připravují z vejce, mléka, mouky a soli, aby se pak mohlo těsto přepasírovat přes cedník na noky. Pro větší efektivitu jsme je vařili v jiném hrnci.. Děti si mezitím použily tyčový mixér, aby byla polévka hladká a poté prostřely. Na konci hodiny přišla "domácí komise", která zhodnotila všechna díla a potvrdila, že žáci úspěšně dostáli svému úkolu. Chutnalo to jako RAJSKÁ POLÉVKA .Tak teď to ještě zkusit jednou sami doma!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *