Langoš versus zelňák

"Langoše, Ivčo, uděláme si langoše", prosily děti, když jsem se jich zeptala na konci hodiny, co si uvaříme příště a zdůrazňovaly to při každém setkání v obci. Váhala jsem. Vím co by mě čekalo! A tak jsem hledala způsob, jak si to zjednodušit. Internet nabízí nepřeberné množství receptů na domácí langoše, které budou lepší, než ty stánkové (přiznám se, že u mě je to naopak .o). Ať jsem vybírala těsto hrnečkové, kynuté nebo jogurtové, stále to nebylo jako od stánkaře. Ale řekla jsem si, že nebudu srab a zkusím to po padesátépáté znovu a třeba to půjde s dětmi lépe.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta a i u nás se staly oblíbenou pouliční pochoutkou do ruky. I kdyby pocházeli z Číny, nic by to neměnilo na tom, že kynutí těsta přes noc (v lednici) prostě do dvou hodin nenarvu a že budu muset těsto udělat sama předem, abych dostála dětskému slibu. Jenže v tom případě děti čeká jen jedna malá chvilka u sporáku, než si osmaží těsto v oleji. Byla jsem v úzkých a chtě nechtě musela zařadit do programu ještě další recept, a to na Zelňáky, coby specialitu z jižních Čech. Placky to jsou stejné jako langoše, jsou slané  - jen je tam vpašovaná hlávka zelí.

A o to mi přesně šlo. Naučit děti co s touhle "obyčejně neobyčejnou zeleninou" lze všechno udělat. Je to potravina levná a zdravá. Kromě klasické přílohy ke knedlu-vepřu ji známe i v podobě salátu Coleslaw nebo v plněných zelných listech. Jako první jsme se seznámili s vnitřkem hlávky, ukázali si, jak se vyřízne tvrdý košťál a kterak se krájí nudličky. A protože jsou zelňáky tak trochu jako slaná buchta, tedy kynuté, mohla jedna parta připravovat kvásek, zatímco ta druhá dusit zelí s kmínem na sporáku. Třetí parta navážila mouku a ostatní suroviny, abychom pak vše mohli spojit v těsto. Jenže mezi tím i zelňáky potřebovaly nějaký ten čas na kynutí, takže jsme se zase vrátili k langošům.

Těsto na langoše je jako lepidlo a pokud si předem nepotřete tác i ruce olejem, nemáte šanci z toho udělat ani kouli. Další dobrou připomínkou je fakt, že když smažíte langoše, musíte mít připravený talíř s ubrouskem, do kterého odložíte hotový langoš (do papíru se vsákne přebytečný olej). Jenže děti byly do langošování hrrr, takže si samozřejmě nejdříve řádně naolejovaly ruce....., než si tohle všechno připravily. Roztahovat těsto do kulatého tvaru jsem po dětech nechtěla, protože vím že to chce hodně trénování a přeci jenom nejsme stánkaři! Proto v pánvi probublávaly zvláštní tvary s dírami všude možně. V rámci bezpečnosti byla pro všechny v chodu jen jedna plotýnka, protože jsme přeci jenom pracovali s horkým olejem. A tak každý pojal nějaký úkol- zatímco jeden smažil, druhý nastrouhal sýr, jiný udělal česnekovou vodu a třetí prostřel stůl. Mezitím se nám podařilo na konci hodiny i upéct celý plech zelňáků (čtverečky), ač se kvásek tvářil při startu velmi líně. Děti si odnášely krabičky plné pečiva a já věděla, že ten večer budeme mít všichni hodně nafouknutá bříška jako pátrací balón.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *