Meruňkové koule

Je to neuvěřitelné, ale Kuchařinka je v kurzu již popáté a v každém roce došlo na sladké knedlíky. Začátečníci se školí na těch z tvarohového těsta, zatímco pokročilí si již mohou troufnout na ty kynuté. Ač je to jídlo spíše letní, kdy je čerstvého ovoce habaděj, dá se tahle mňamka vykouzlit i v době, kdy musíme vzít za vděk ovocem mraženým. O tom, kterak chladné jahody dokážou srazit kynuté těsto byla hodina nazvaná Meruňkové koule. (je to proto, že pět stejných nadpisů můj web nezchroustá), Ale musím konstatovat, že se nám také dost věcí v hodině podařilo. Třeba to, že děti pracovaly jako jeden tandem, ovšem bez hlavního kouče. Ano, nechala jsem meruňkové koule v rukou čtyř skoro puberťáků a jen dohlížela a tu a tam zvedla obočí.

Jelikož je v partě jen jeden kluk, bylo nasnadě předat mu velení, což ale nebylo jen tak, protože musel hlídat zda jsou naváženy všechny suroviny, zda jsou naváženy správně, dodržet předepsaný postup, hlídat čas na kynutí i vaření knedlíků a ještě úkolovat svoje vrstevnice, aby jen tak v kuchyni nezevlovaly a něco dělaly. Holky se naučily odhadnout správnou teplotu mléka, aby se mohly kvasinky bujaře rozmnožovat, rozpouštět máslo, aniž by se připálilo nebo nezapomenout na sůl, která (světe div se) zvýrazní sladkou chuť pokrmu. Ač  má tahle skupinka už jisté zkušenosti s kynutými houskovými knedlíky, neměla ani páru o tom, jak je důležité mít těsto rozdělené na STEJNÉ dály. Sice se nám podařilo uválet rovnoměrný váleček (s rovnými konci), ale jeho královské dělení bylo podle jednoho oka, takže jsme si museli vzít na pomoc váhu a ty tři kousky vyladit do stejné gramáže.

Teprve poté přišlo na řadu ovoce. A zde  začíná naše ponaučení ze zmrzlého ovoce v kynutém těstě. Na poslední hodině se odhlasovalo, že budou knedlíky meruňkové, takže jsem za těžký peníz pořídila v květnu dovozové meruňky a tetelila se blahem, že jsem dětem splnila jejich přání. Jenže v hodině prý jestli nemám radši jahody......tak jsem v duchu zúpěla nad svou vlastní měkkostí a vyndala poslední jahody. Říkám dětem: "Budou se vám ty rozmrzající jahody dávat špatně do těsta......" Že prý to nevadí. No tak na konci hodiny jsme poznali všichni, že vadí. Že oslazené ovoce pustí šťávu, že kynoucímu těstu nedělá dobře chlad zevnitř a že mokré těsto se ve vodě prostě roztrhá. No, i tak je možné pojmout svou vlastní tvorbu v kuchyni. Každopádně není nad vlastní zkušenost. Bude-li nějaké příště, určitě budou ovocné knedlíky vařeny v letní sezoně. Partě náleží velký potlesk za to, že zvládla svou úlohu učně a přitom dokázala opustit uklizenou kuchyň.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *