Mistr světa omeleta

Trénink dělá mistra, ať už je to borec sportovec nebo vědec myslivec. Nevím sice, kolik mi tehdy bylo, když se věta "Mistr světa omeleta" objevila, ale očividně v mém mozku funguje stále, aniž by dávala nějaký smysl. Prostě jsem jen hledala nějaký vymazlený recept pro omeletu a ona mi přišla s dovětkem. Ale nechme stranou češtinu, neboť tohle je prostor pro Kuchařinku a její báječnou partu, která s ní získává základní poznatky o vaření.

Po vánočních prázdninách jsme opustili veškeré pečení a zkusili jsme tentokrát recept ze skupiny omelet a palačinek. To první ještě holky nedělaly, to druhé zkusí Vařílek příště. Taková omeleta může mít několik variací. Od té nejjednodušší, kdy vrazíte pár vajec na pánev, po tu s moukou, sněhem, sýrem a nebo si půjčíte recept od Flo a vymazlíte si jí dorůžova. A jelikož je to inspirace veskrze italská, dostalo se kuchařkám jistého podobenství horké pláže (rozpálená nerezová pánev), s řádným namazáním těla olejem, aby se na sluníčku nespálilo (olej a máslo na pánev), na tělo jsme si dali dvojdílné plavky (coby přidání cibule, česneku a slaniny) a do ruky oranžádu jako drink (rozmíchaná vejce s mlékem). Tuhle mořskou iluzi jsme si završili pohledem do modrozeleného oceánu (posyp omelety bylinkami). No a pak jsme se oddali příjemnému opalování na středním stupni, jehož výsledkem byla omeletka jako sluníčko.

Holky pracovaly ve dvojicích a byla radost je pozorovat. Jejich práce je hodinu od hodiny čím dál tím lepší. Zopakovali jsme si dovednost vyklepnutí žloutku a bílku do misky, krájení, strouhání a navíc jsme si užili spoustu bylinkových vůní, od čerstvého tymiánu, šajvěje, petrželky a oregana. Dokonce jsme zabrousili i do pokusů, takže už víme, že když "běhá kulička vody po pánvi", tak to znamená, že je připravená k činu. Hotovou omeletu chtěly holky hned sníst, ale nakonec se slitovaly, a daly si část do krabičky pro ochutnání na doma. No uznejte, proč nemít v zimě alespoň na chvilku pocit léta se slunnou Itálií na talíři?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *