Na slano

Poslední hodina v roce, všude  je to nazdobené a všude to svítí. Děti mají za sebou bezpočet adventních zážitků a už se nemohou dočkat, až budou mít konečně za pár dní prázdniny. Lektorovat tyhle hodiny je výzva. Musíte zaujmout, jinak jste mimo hru, a to já jsem fakt nechtěla. S dětmi jsem ráda na stejné lodi, takže práce musí bavit i mě. Sice už je dávno po pečícím šílenství a je čas pouze na nepečená cukrátka, ale těsto je prostě něco, co k tomuhle období patří - i když je slané. Jeho existenci kvituji s povděkem, protože nadělá dost parády a snadno si ho kdykoliv sama udělám z mouky a soli. Pro ty z vás, kteří stále hledáte poměr mezi moukou, solí a vodou vězte, že lehká mouka vyžaduje dvojitou dávku, těžší sůl jen jednu dávku a voda poloviční (lze přimíchat tekuté lepidlo). Výsledkem by mělo být těsto hladké a pevné, které si žádá neustálou potřebu být zabaleno v nějakém igelitu, aby neosychalo.

A dají se s ním dělat divy. Můžete ho hńoucat do zblbnutí, válet a vyvalovat, tisknout formičky, protlačovat přes lis, stříhat, vrstvit na sebe, otiskovat všemožné předměty, sušit, péct, malovat a lakovat. Ať už si vyrobíte cedulku na dveře, číslo popisné nebo hlavu skřítka, je to zábava. Pokud k tomu připočítáte ještě skutečnost, že vám v ateliéru nesvítí světla a pracujete při lampičce, máte o předvánoční  dobrodružství rozhodně postaráno. Děti pracovaly se šablonami, těsto zdobily hřebíčkovým kořením a inspirací jim byla knížka k tomu přímo určená. Tak snad je 14 dní dost dlouhá doba na řádné proschnutí těsta, které si možná upečeme nebo nabarvíme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *