Předehra salátová

Pokud mohou existovat slova jako před-kapela, před-jezdec, před-stavení, před-síň nebo přede-hra, je logické, že musí být něco před tím, než se stane to potom. Já vím - je to složité, ale pokud uvedu v jasnost, že se jedná o pouhé  trénování čehokoliv, aby byl výsledek famózní, určitě mi už porozumíte. Každý rok máme neomezené možnosti být pravdivější, krásnější, moudřejší nebo šikovnější. Bez práce nejsou koláče a žádný učený z nebe nespadl, takže pokud to vezmu zcela konkrétně na příkladu bramborového salátu, může být každý rok jiný a nebo ještě lepší. Pro úplné začátečnice, které o tomto vánočním tradičním pokrmu slyší poprvé, je to přímo startovací čára k dalším  opakováním, pokud ovšem má toto jídlo dovolený vstup na slavnostní večeři. Když si totiž povídala Kuchařinka se svými "malými kolegyněmi", zjistila, že celá polovina salát vůbec nemusí a na Štědrý den jej nahrazuje kaší nebo bramborami. No hodina sice nezačala přímo optimisticky,ale všechno se dá ještě změnit.

Najít ten pravý recept na bramborový salát pro začátečníky není vůbec snadná záležitost. Navíc, když má každá rodina ten svůj zaručený recept, je úkol ještě těžší. Naštěstí existují mezi námi profesionálové, kteří ví, jak učenci pomoci zdolat kuchařskou dráhu. Kuchařinka tedy vsadila na variabilitu a předložila dětem zcela základní verzi, ke které je možno přidávat libovolného druhu dalších pochutin. Poslední hodinu v roce 2019 jsme měli za cíl zvládnout vaření brambor, zeleniny a vajec. Děti se naučily používat nástavec na hrnec pro vaření v páře, používat kráječ na vajíčka a pracovat s kolečkem na lisování brambor. Pro snazší manipulaci na stole jsme zvolili tentokrát jen jeden větší hrnec, což se docela hodilo, neb krájení okurek, šunky a uvařené zeleniny potřebovalo dostatečný prostor - všude samá miska. Loupání teplých brambor byla další velká výzva. Práce s malým nožíkem opřeným o část palce sice dobře funguje dospělým, ale ruce dětí si na to musí  teprve zvyknout, navíc když se vám do toho všeho plete mazlavá část z brambor, máte chuť s tím vším seknout. Nutno ovšem dodat, že meta v loupání teplých brambor byla přeci jen dosažena.

Za odměnu se holky dozvěděly fintu fň pro dochucení salátu, která udělá z toho jídla boží pokrm. Stačí místo tuny majolky přelít ještě teplé, na kostičky nakrájené brambory pár lžícemi láku od okurek. Toť vše. Výsledek je nad očekávání. A to do písmene, neboť když jsme seděli u jídelního stolu a ochutnávali si své porce, ozvalo se z místa (kde se bramborový salát vůbec nejí) "Teda teto, tak od teď JÍM bramborový salát!!!" Dojalo mě to tak, že jsem i zaslzela a radostí nemohla ani dýchat. No zázraky se dějí ještě před Vánocemi. Nezbývá, než si tu předehru ještě jednou zopakovat :o))

20191218_152603

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *