Rajská rajčatová

Ano, řeč je o polévce. A rajská proto, že jablíčka mají co do činění s Rájem. Sice ta naše se nazývají rajčata, ale příbuzenský vztah s malvicemi mají. Naše vaření oběhlo už jedno kolečko v denním menu, pokud tedy vynecháme snídaně a svačiny. Po podzimní batátové polévce přišla na řadu již zmíněná rajská, abychom měli blíže k nebesům, alespoň co se chutí týká. A o ty právě šlo! Můžete rozvařit rajčata, osolit je a máte hotovo. Pokud ale chcete mít polévku vskutku vymazlenou, vylepšíte ji minimálně chutěmi na šestou. Jednak tím, že tomu všemu dáte voňavý máslový základ s olivovým olejem. Druhým bonusem je zkaramelizovaná cibulička, u které děti tak mocně pláčou, ale neklečí (jak zní lidové pořekadlo). S přidáním česneku již můžete začít smekat před další vytříbeností. Korunu přímo polévkovou tomu pak dodají bylinky ve stylu tymiánu, skořice nebo rozmarýnu. Vše řádně promíchané tak, že se vám z té vůně až podlamují kolena. Úplným vrcholem by pak byla rajčata právě utržená na letním záhonku, ale jelikož jsme touhle možností neoplývali, museli jsme si vystačit s konzervou loupaných rajčat v bio kvalitě. S dolitím zeleninového vývaru jsme nechali chutě kouzlit pod pokličkou a šli dát "červenou kuchyň" do pořádku.

Ke stálým povinnostem členů kulinářského kroužku patří kromě mytí a utírání nádobí, též zametení podlahy a prostírání stolu s nezbytnými skleničkami na přípitek. Zatímco se chystal "adventní stůl", polévka se dovařila, takže ji děti mohly pomocí ponorného mixéru uvést do krémovitého stavu. Tím šestým chuťovým esem se stala nakonec trocha smetany, která doladila polévku k dokonalosti. Jenže to by nebyly kuchařinky, kdyby si do toho všeho ještě neuvařily těstovinová písmenka nebo nevložily sýrové strouhání. Jediné, co nám chybělo, byla petrželka kudrnka, ale to bychom byli fakt už jako v Alcronu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *