Želatinové kraslice

Když odezní pondělí velikonoční a pomlázky skončí někde v koutě, probírají se děti dobrotami, které si vykoledovaly. Kromě nezbytných čokolád a bonbónů hospodyňka na dně koše objeví také hromadu kraslic, a už přemýšlí, zda má ve spíži všechno na vajíčkovou pomazánku nebo jak nakrájí vařená vejce dětem večer na chleba. Kdo by to tak nedělal. Existují však také jiné recepty, jak zužitkovat vajíčkovou nadílku. Jedním z nich je vajíčková tlačenka, která by se dala přirovnat chutí k ruskému vejci v aspiku. Vařílek s práškovou želatinou ještě nepracoval, a tak byl rád, že si může tento recept po Velikonocích vyzkoušet.

Základem pro směs do tlačenky byla zelenina, a jako jaro, by měla být co nejvíce barevná. Zelený hrášek, žlutá kukuřice, oranžová mrkvička, červená kapie, bílá ředkev nebo pastiňák. Co bylo zmražené, stačilo přelít horkou vodou, co bylo syrové jsme nechali vařit v páře a ostatní jen omyli, oškrábali a nakrájeli. Hlavní složkou byly samozřejmě vařená vejce, která jsme též nakrájeli na kostičky. S připraveným zeleninovým vývarem jsme si vyzkoušeli nabobtnat želatinu a připravit nálev. Ten se skládal z pochutin octa, soli, cukru a koření. Smícháním ochuceného vývaru s majolkou jsme získali prapodivnou směs, do které jsme vmíchali připravenou zeleninu a vše hned nalili do formy a nechali ztuhnout. A věřte, že pokaždé, když budeme cítit "vůni" octa, si vzpomeneme, jaké to bylo, když čpěla tahle kapalina po celé kuchyni, i když byla otevřená okna a digestoř běžela na maximum. Takže kromě celkem fajn nového jídla, máme i hluboké smyslové zážitky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *