Toust z trouby

První hodina vaření, nový kolektiv. Do neznáma jdeme všichni. Děti netuší, co je čeká u Ivča v kuchyni a Ivča nemá zdání, jak bude tandem holek fungovat, co mají rády a zda ty dvě hodiny zvládnou. Vše se vrbí u kuchyňského stolu, někdo už je inventář a někdo se teprve oťukává. Můj počáteční monolog byl krátký, nemělo smysl ho natahovat, protože natažený už byl školní půldenní výlet. Holky se seznámily s důležitými částmi mého domu, a poté už s parádními zástěrkami zaujaly pozice u pracovního prostoru. Než došlo na potraviny, musely chtě nechtě vyplnit zvídavý dotazníček, protože je vždycky dobré vědět, co jejich mlsné jazýčky mají nejraději. Odpovědi mě velice pobavily a některé i potěšily. Zde je vzorek odpovědí

Mé nejmilejší snídaně? ……….lívance, vafle, toust s avokádem či s nutelou, chléb se salámem, z příloh byla nejoblíbenější rýže, z omáček rajská a houbová, zelenina syrová a grilovaná, ze sladkých jídel jednoznačně bábovka s ořechy, palačinky a ovocné knedle, z ovoce maliny, jahody, mandarinky, z fastfoodu pizza a párek v rohlíku a ze svačin vedly sušenky Oreo, croissant, makronky  a jablíčko. Suma sumárum klasická strava školáka. Co si z toho uvaříme? Já osobně se přikláním ke zdravé stravě, protože jí moje tělo kvituje, ale chápu, že klasika je v osnovách kroužku též nutná.

První rozjezd v kuchyni patřil stálici v pomazánkách – sýrové s česnekem obohacenou oranžovou mrkví, což znamenalo, že děti zakusily, jaké to je strouhat tři potraviny v kuse. Poté už vzalo „vaření“ rychlý spád, když jsme nastrouhanou směs obohatili dávkou majonézy, namazali vše na toust a nechali zapéct. V troubě se skoro alchymisticky majolka vsákla do pečiva, mrkev změkla a sýr se roztekl, takže úžasná kombinace v rychlé večeři. Jen se to musí jít hned, jinak je z toho v krabičce zase měkkota.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *