Pilaf

Co je to Pilaf! AI tvrdí, že se jedná o pokrm, jehož základem je nejčastěji rýže nebo bulgur. Obě varianty se nejdříve restují s cibulí v oleji a poté vaří v kořeněném vývaru. Jedná se o tradiční jídlo Středního východu a Střední Asie, které může obsahovat různé příměsi, jako je maso, zelenina a koření. Existuje pro něj nespočet variant. Toť umělá inteligence. Za mě je to vymakaná normálně dušená obyčejná rýže. Místo, abyste ji zalili jen vodou se solí, začleníte před tím ještě opékání na cibulovinách. Možností je opravdu hodně. My použili cibuli, šalotku, jarní cibulku a česnek. Z masa jsem vybrala mleté krůtí, které konzistenci pokrmu doplní svou jemností, zatímco kostky by v pokrmu tak trochu čněly, obzvláště, pokud je krájí děti. Ze zeleniny jsme použili mrkev, cuketu a zelený hrášek. Z koření mletou červenou papriku a bylinky podle volby dívek. Celé naše dílo jsme zalili odměřeným množstvím drůbežího vývaru, takže až sem to byla jedna nadupaná chuť vedle druhé. I když to, jak si to děti ochutily, jsem už ovlivnit nemohla..

Po navážení všech surovin se dívky pustily zase do krájení. Stále se nám nějak nedaří myslet na to, že nůž není kouzelný a jeho přiložením na mrkev se nestane zázrak, aby sám zeleninu nakrájel. V této fázi děti přitvrdí tlakem na ostří a myslí si, že to pomůže. Výsledkem je jen tupá rána do prkýnka a velká námaha v ruce. Už opravdu nevím, jak bych dětem vysvětlila, že s přítlakem se musí nůž pohybovat (zepředu dozadu nebo naopak). Dokonce jsem vytvořila i obrázkové schéma, jak postupovat při krájení zeleniny, aby vznikla hromada úhledných, stejně velkých kostiček, ale i to nějak nezabírá, takže každá hodina vypadá, jako kdyby děti držely nůž poprvé v ruce. A tak s určitou nadějí vkládám svůj tahák i sem, třeba to pomůže při domácím trénování.

Samotné vaření šlo dívkám už lépe, ač mají k elektrickému vařiči stále respekt, stejně tak, jako při vkládání surovin do hrnce s tukem. To chápu. Já jsem v jejich věku měla k dispozici jen plynový sporák, takže vím, o čem je řeč. Děti nejprve prudce orestovaly maso s mrkví a solí, poté přidaly jimi zvolené cibuloviny a nechali vydusit. Přidáním koření, mleté papriky a části rajského protlaku se směs trochu obarvila a pokrm získal na další chuti. Vzápětí jsme vše zalili horkým vývarem a nechali pod pokličkou dusit 20 minut. Nakonec jsme přidali hrášek. Regulace plotýnek nám trochu dělala potíže, protože pár hrnců se nám připálilo odspodu a jejich dno muselo být odmočeno.

Při této činnosti (když už děti odešly) jsem si uvědomila, kolik navážených surovin vlastně skončilo úplně někde jinde, než na talíři. Při proplachování rýže, při vysypávání/lití surovin z misek do hrnce, při míchání na plotýnce, při přendávaní hotového jídla do krabiček - všude zůstávaly nějaké zbytky, které by myčku vyřadily z provozu a můj odpad si vyžádal zásah štětky. Vlastně by z toho mohla být další jedna malá porce. No, máme se stále ještě co učit. Ostatně, já na to měla půl století, abych si tohle osvojila. Doufám, že si na to holky někdy vzpomenou, až budou mít svou vlastní domácnost.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *