Dortík je úplně poslední jídlo, které se vám vejde do žaludku po slavnostním obědě. Pak už je jen místo na nějaký žaludeční likér. Vůbec si nedovedu představit, jak to dělaly hospodyňky dříve, když celé dopoledne strávily v kuchyni, aby byla v pravé poledne připravena vydatná polévka (ideálně dlouho tažený vývar s játrovými knedlíčky), kterou vystřídala […]
Pískové omalovánky
Vždycky, když se blíží konec školního roku, mám potřebu nějak ozvláštnit své poslední hodiny v kroužcích. Malovajda většinou vyfasuje nějaký výtvarný polotovar k dohotovení, který mě během mých cest „cvrnkne do nosu“. Z Vysočiny jsem si přivezla krásné kartičky, které byly v nabídce jednoho malebného regionálního obchůdku v Brtnici. Na první pohled vypadaly jako omalovánky, […]
Houby na oleji
Ať už je to nakládaný hermelín nebo rybičky, vždycky se cachtaj v něčem mastném. Netuším, zda by se to dalo udělat i s houbičkami, ale raději se tomuto tématu vyhnu, neb nechci nikomu přivodit těžký žaludek. Naše houby na oleji se totiž jíst nedají, neb jsou malované. Ten olej je jen další z mnoha pokusů, […]
Kuchařská maturita
Jednou to přijít muselo! Po třech letech u sporáku by se dalo říci, že už dívky nastřádaly dostatek zkušeností, aby je mohly samostatně odprezentovat. Když se totiž vídáme při našem vařeníčku, tak je to samé napovídání, napomáhání, upozorňování a ve finále holky zdlábnou pokrm, aniž by po půl hodině věděly, jaký byl postup. A tak […]
Lescó
Lescó může být ledasco, především však je to maďarský název pro naše pojmenování leča, což je jednoduchý pokrm z paprikových lusků, rajčat a cibule, který má kořeny opravdu v Maďarsku. Lečo je v téhle zemi prostě klasika a připravuje se buď jako hlavní jídlo, nebo se podává jako zdravá lehká příloha k masu. My si […]
Motýlí hodina
Příroda je dar ze kterého můžeme stále čerpat inspiraci. Pokud vám leží na srdci přání, aby děti malovaly vše, co se přírody týká, nemůžete se zachovat jinak, než ji následovat. Ke mě přišel nápad při procházce kolem našeho rybníka, kde na louce poletovali motýli, a tak další hodina patřila jim. Celý jejich příběh je tak […]
Zemlbába
Zemlbába neboli žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, namočeného do oslazeného mléka s vejci. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často ho znají děti hlavně ze školní jídelny. My starších ročníků ho máme v paměti spíš od našich babiček. Ten, kdo žemlovku nemusí, nechť […]
Rituál sebelásky
Máj je lásky čas, alespoň tak to tvrdil Mácha Hynek. Tohle oblouznění přírodou začíná v okamžiku, kdy stromy nahodí bělostné či růžové kvítí a my (partnerstvím obdařeni) se pod nimi cítíme jako v ráji. Jako kdyby tomu všemu vládla nějaká neviditelná síla, která nutí člověka milovat bližního svého i přes jeho nedostatky. Nevím jak to […]
Vyšívání
Je již tradicí, že se Švadlenka vrací po roce opět k vyšívání. Činnost je to bohulibá, jak pro princezny, tak naše prababičky. Vyšívané kapesníčky nebo čepce, všechno je to ryze ženská činnost, jenž byla dříve ozdobou. Dnes už na to máme stroje, ale ruku na srdce, mít po babičce takovýto klenot doma, je terno, ať […]
Výletní klasika
Květen je v plném rozpuku, což je ideální čas k výletění. Nemyslím tím procházku za humna, ale „celodeňák“, tedy výlet, kdy vám dítko ráno odjede a vrátí se až k večeru. To pak musíte počítat s tím, že bude třeba nějaké té „větší sváči“, což v našich zeměpisných šířkách znamená řízek v chlebu. Je to […]
Ženskost v sukních
Když mi bylo tak nějak kolem 10 let a puberta nesměle začala klepat na dveře, chtěla jsem být co nejvíce „cool“, což je úsměvné, když si pomyslím v jaké době jsem žila. Zatímco já oblékala socialistickou konfekci, mé spolužačky nosily hadříky z Tuzexu. Když jsem dostala po drahném remcání své první džíny, byla jsem blažená […]
Prostírání
Jak se Švadlenka prochází skrze jehlami, háčky, knoflíky, zipy, rounem a vlnou, zjišťuje, že nadešel čas na hodinu s velkým H, kdy holčičky zasednou ke stroji. Samozřejmě šicímu. Všechno je jednou poprvé. Vzpomínám si, jak mě moje teta učila šít ještě na šlapacím stroji a já se děsně bála, že si propíchnu nehet. Touhu šít […]
Mezi námi děvčaty
Když jsem před rokem přemýšlela o svém novém kroužku pro slečny, nedovedla jsem si úplně představit jeho podobu, ale věděla jsem, že je to něco, co chci s dívkami prožívat. Každé naše setkání bylo jako střípek skládačky, která se promění v krásný obraz mladé ženy, jenž přestává být malou holčičkou a je připravena otevřít se […]
Zeleninový salát
Příroda je velmi rozmanitá, pro každého má něco. Někdo miluje zvířátka, jiní si lebedí v rostlinkách. Ale zcela jistě máme rádi vše, co nám příroda nabízí k jídlu. Už ve čtvrté třídě se děti učí o různých druzích zeleniny – o kořenové, cibulové, košťálové, listové a o plodové. Z těchto pěti košíků by se navařilo […]
Jarní zelená
Jarní zelená může znamenat dobrou náladu, novou mikinu nebo polévku. Chodíte-li do kroužku vaření, bude vám jasné, že za C je správně. Jaro je svou zelení charakteristické, neb pučí a roste kde co. Tráva se zelená, šnytlík roste, petrželka se kudrnatí…Mít jaro na talíři je radost, která jde ruku v ruce se zdravím. Bůček a […]
Kostroma
Jaro je samé překvapení. Nepíšu o počasí, na to aprílové jsme už zvyklí, píšu o setkání slečen z kruhu Mezi námi děvčaty. Je to s nimi spanilá jízda. Ať máme jakýkoliv program, dodají tomu vždycky šťávu. Ostatně co bychom od mládí jiného čekali, že? Ještě než jsme se setkali, měly si dívky za domácí úkol […]