Tvořílkova krmítka

Trefily. I děti z Tvořílka přišly na čas a na správné místo. Druhá hodina mohla začít. Dvouhodinovku jsme zahájili zcela záměrně u "svačinového stolu", udělali jsme si čaj, zakousli něco málo ze svačin a pohovořili o tématu dne. A jelikož už týden mrzne až praští a chudáci ptáčkové nemají u Druženy co na zob, byl záměr vytvořit krmítko více, než správný. K tomuto účelu nám posloužily hranaté tetra obaly od mléčných výrobků, trochu barev a špejle. První úkol zněl jasně - vyříznout otvor do krabic, nikoliv do dlaně. Ne vždy byly tahy nožíkem vedeny tím správným směrem, ale sýkorkám to bude určitě jedno. Řezali jsme jako ostřílení tvůrci od oka a v zápalu dychtivosti jaksi pozapomněli na to, že má být dolní okraj širší, aby se do něj kýžený zob vešel a bidélko mělo dostatek místa. S pár milimetrovým okrajem to sice už nešlo, ale to bychom nebyli my, abychom si neporadili. Mezi tím, co nám usychal Balakryl na krabicích, stole i rukou, mohli jsme se směle pustit do kulinářství.

 

IMG_20170110_170350

Úkol číslo dvě spočíval v uvaření želatiny, do které jsme přisypali neloupanou slunečnici a proso. U malého vařiče se vystřídali všichni. Formičky jsme si udělali z uříznuté pet lahve a pomocí lepenky připevnili k podkladu. Když začala hmota želírovat, vpustili jsme ji do připravené ohrádky, která ovšem zrovna extra netěsnila, takže jsme vyteklou tekutinu vraceli lžičkou zpátky. Docela nás to všechny pobavilo. Směs jsme ještě dozdobili mrkví a nechali ji svému osudu. To už se na stole otevíraly tuby s temperami a akrylovými barvami, aby krabice dostály působivějšího vzhledu. Nakonec prostrčená špejle na spodním okraji dna vytvořila potřebné bidélko a kancelářská klipsna dopomohla k zavěšení. Finále spočívalo v přenesení želírovacího kolečka se semínky do hotového krmítka. Škoda, že nám sýkorky nelétají v Druženě, protože barvy ještě nezaschly, a tak si ptáčkové budou muset týden počkat. Dnešní hodina byla dva v jednom - krmítko s krmením. Na prvňáky slušný výkon! Odměna nikoho neminula.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *