Garderóba podzimu

Podzim je nádherné období. Samozřejmě za předpokladu, že si ho nádherné uděláme. Nic nás v tom nezastaví, tedy ani šrumec okolo začátku školního roku, ani zahrádkářské povinnosti či první plískanice. Stále nám totiž jakštakš svítí sluníčko, vyrážíme na houbové výlety a těšíme se na podzimní prázdniny. To, co se ale hlavně změní, je venkovní teplota a s ní i naše oblečení. V podvečer se už musíme balit do svetrů a bund, rádi popíjíme teplé čaje a užíváme si domácího tepla. K tomu, abychom vyměnili šatník, je ale zapotřebí trochu času..... Tak s tímto zamyšlením jsem vstoupila do svého dalšího kroužku pro malé Malovajdy a vymyslela pro děti garderóbu pro panenku.

I když byla pouze papírová, měla všechno - hlavu s vlásky,  ruce i nohy. Jen byla bílá jako stěna a potřebovala nutně namazat, ideálně tělovou barvou, kterou skýtala velká tuba akrylu. A jelikož byla panenka také veliká, museli jsme si k tomu vzít i velký štětec. Ten plochý, co dělá tlusté čáry, ale jakmile ho postavíte nosánkem dolů, umí i tenoučké linky. Ty se nám hodily, když jsme nechtěli přetahovat připravenou šablonu. Pomocí temperových barev jsme panence ještě udělali vlásky a nechali blondýnku, zrzku a hnědovlásky v koutku zaschnout.

Na řadu pak přišla výroba vzorovaných látek, které si děti samy vytvořily pomocí razítek. Ta první byla na světle pastelové ploše, zdobená otisky z toaletních ruliček různého "zdeformování" - oválek, čtverec, srdíčko nebo mašlička. Ta druhá měla bílý podklad, kterému vévodily otisky z provázkových razítek a poslední látka alias papír měla syté a tmavé barvy, aby se na nich dobře vyjímala bílá tempera s razítky vloček. Pak už stačilo jen překreslit šablonu podzimního kabátku, kalhot či šatů, vystřihnout a pomocí zahnutých úchytů připevnit na hotové tělo panenky. Od této chvíle může za šikovnou Malovajdou klidně přijít podzim v plné parádě, protože je na to skvěle připravena! Aj na zimu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *