Salátová variace

Pokud se má dítě naučit vařit, mělo by se samo rozhodnout z čeho si svůj pokrm poskládá. Ovšem, aby taková situace nastala, je třeba pro ni vytvořit živnou půdu. Kroužek vaření je ideálním prostorem, kde tuhle dovednost lze trénovat, navíc pokud zvolíte variabilitu těstovinového salátu, jste za mistry. Díky jisté paní Flo, která vymyslela universální recept s vymazleným poměrem gramáže těstovin, hlavní i pikantní složky a vhodné zálivky, jsme mohli uskutečnit zkoušku chutí. Volba nebyla jednoduchá. U těstovin to ještě šlo, tam se děti mohly rozhodovat mezí "trubkami" a "vrtulkami", ale u hlavní náplně salátu vznikl tak trochu chaos. Tam totiž lze dát cokoliv, co spolu alespoň trochu kamarádí (typické potraviny různých zemí - Itálie, Řecko, Mexiko,...).

Název těstovinového salátu se tedy vždy odvíjí od toho, co určuje jeho hlavní chuť, protože těstoviny samy o sobě žádnou chuť nemají. Pokud potřebujete zaplácnout žaludky party puberťáků a neutratit majlant, vsaďte na maso (vařené, smažené, pečené, uzené). U zeleniny si můžete pustit fantazii na špacír a hrát si s barvami či tvary, ať už se jedná o zeleninu čerstvou, mraženou nebo dušenou. Nesmíte ovšem zapomenout i na jiné bílkoviny a vylepšit si svůj recept o vejce, sýry či luštěniny. A to jsme teprve v polovině! Neboť aby byl salát výrazný, je potřeba i malé procento pikantní složky obsahující nakládanou zeleninu, aromatické sýry a jiné lahůdky, to vše zalité mnoha druhy zálivek, od oleje s balzamikem počínaje, přes majolku s jogurtem a různými dipy či zakysanou smetanu konče. Už jen když to všechno čtete, musíte nabýt dojmu, že rozhodování rozhodně nebude lehké.

Nebylo! Ale děti na to měly taháky a výběr z mnoha dostupných surovin. Bavilo je to! Samostatnost jim slušela. Vážily, loupaly, krájely. Najednou měly plné ruce práce, když musely fungovat na třech místech najednou. A o tom to bylo. Uvařit těstoviny, zvolit vhodnou úpravu masa, udržovat si čistou plochu a správně jídlo dochutit bylinkami. Někdo zvolil mexický styl a nešetřil chilli, jiní dali přednost barevnosti salátu, druzí jeho pikantnosti. Nejdůležitější ale byla nosná myšlenka, že na 250 g suchých, neuvařených těstovin připadne 500 g směsi z masa, vajec zeleniny a sýrů, které s 50 g pikantních surovin promíchaných se 125 ml zálivky a hrstí bylinek, vytvoří tu nejsprávnější těstovinovou variaci, kterou vám vaše spíže aktuálně nabídne. U nás to dopadlo naprosto skvěle.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *