Cronut jablečný
Také vám slovo Cronut nic neříká? Mě až do teď také ne, ale jelikož se člověk stále učí, tak už to vím a ráda se s vámi podělím. Jedná se o celkem mladý moučník, jehož autorem je jakýsi francouzský cukrář, který spojil oblíbený croissant s americkým donutem, čímž vznikl CRONUT. Croissantové těsto se připravuje 3 dny a pak se smaží jako donutové. Prý obrovská lahůdka. My až takové ambice na první hodině Vařílka opravdu neměli, takže jsme si vše velice zjednodušili a přizpůsobili věku a schopnostem malých frekventantů. Už jen samotný proces krájení jablíček nám dal zabrat. Ona ta kulatá dužina nějak ne a ne držet na prkénku tak, aby se z ní dal ukrojit rovný plát, ideálně 1 cm široký. Buď se to dětem "šmejklo" stranou nebo bylo kolečko tak uzoučké, že se zlomilo a my museli použít další exemplář. Jelikož je donut charakteristický svou velkou dírou uprostřed, i my jsme pomocí kulatých vykrajovátek udělali otvor (ten s jadřincem). Poté přišel na řadu vál a listové těsto, které se děti naučily podsypat moukou a vyválet tak, aby mělo stejnou šířku, což také nebyl jen tak jednoduchý počin. Pomocí rádýlka jsme si vyznačili proužky 1,5 cm široké, a ty jsme obmotávali kolem plátku jablka. Kdo si udělal malou dírku, měl práci složitější. Komu došla délka proužku, musel si ji nastavit "přimáčknutím" dalšího pokračovatele. Nakonec dostala všechna kolečka slušivý obmotaný ohoz, který si na chvilku odpočinul na plechu s pečícím papírem.
Naše jablečná hodina pokračovala v duchu francouzského cukráře croissantem, neboli spíš jen jeho tvarovou napodobeninou. Děti tentokrát měly za úkol rozválet své listové těsto do kruhu. Váleček v jejich rukách ještě neměl ten správný grif, aby se těsto roztáhlo pěkně do své šířky, což bylo důležité pro velikost našich "rohlíků". Za šablonu nám posloužil mělký jídelní talíř. Děti si pak rozdělily kruh na 4 - 8 dílů. Na vnější okraje položily oloupaný měsíček jablka, který potřely skořicovým nebo čokoládovým medem (lze použit i nutelu nebo kostičku čokolády) a těsto srolovaly. Své kousky přidaly již čekajícím cro-nutům a pustily se do rozklepávání vajec, kterými těsto potřely ze všech stran. Nakonec jsme povrch pocukrovali třtinovým cukrem, zasypali skořicovým práškem a dali péci do vyhřáté trouby. Tam, kde nebylo těsto pořádně spojeno, vytekl rozpuštěný med a vytvořil na plechu výborný karamel. A tak jsme si udělali podzimní moučník s netradičním názvem. Pokud byste někdy náhodou slyšeli i o dalším hybridním cukrářském kříženci zvaném CRUFFIN (muffin + croissant) nebo CROFFLE (vafle z croissantového těsta), tak vězte, že to opravdu existuje.