Olympiáda

Olympijské hry. Fenomén z dob antiky někdy kolem 8. století př.n.l., kdy se nebojovalo zbraněmi, ale silou vlastního fyzična. Tato sportovní událost mezi národy je světovým unikátem, a to jak v létě, tak v zimě. My si vybrali ty letní, nejen že tomu odpovídalo počasí venku, ale hlavním důvodem bylo skutečné konání olympijských her v Paříži.

Nechtěla jsem, aby děti lovily v paměti, jak se kreslí ten který sport, ale naučila jsem je další zkušenost se suchým pastelem. Naší plochou byla kruhová čtvrtka s nesouvislými geometrickými tvary, něco jako pomocná omalovánka. Úkolem dětí bylo začlenit do své práce své barvy, a to v několika vrstvách. Tuto techniku jsme zkoušeli již s pastelkami, ale ty mají úzký hrot a od malování bolí ruka. Suchý pastel má tu výhodu, že se dá pracovat s jeho plochou, takže dělá širší tahy, Na vymalování první vrstvy byly děti zvyklé, ale fígl v dalších vrstvách byl ten, že se nevymalovávaly původní obrysy, nýbrž další, náhodně sousedící. Vysvětlit na papíře se to dá těžko, takže nezbývá, než vlastní představivost.

Prášku z kříd bylo všude plno, a tak jsme k této technice použili pomocný hadřík, který zafixoval prášek do papíru. Čím více vrstev vznikalo, tím zajímavější měly spodní barvy vzhled, staly se tak nějak prostorovější, měňavější. K hotovým kruhům, symbolizujícím olympijské medaile si děti vystřihly a nalepily vytisknuté siluety všemožných sportů. Ve zbylém čase dívky ještě vytvořily olympijský oheň a znak olympiády. Tím jsme v Tuchoměřicích prohlásili Letní olympijské hry 2024 v Paříži za zahájené.

20240520_172749
20240520_172800

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *