Kucmoch

Byla jednou jedna staročeská chaloupka, ve které hospodařila početná rodina. Aby se uživili, museli obstarat svou půdu, zahrádku, pole nebo hospodářská zvířata. Vaření tedy nebylo nic jednoduchého, pokud to porovnáme s dneškem. Brambory se neobjednali přes Rohlík, ale museli se včas dát do země, aby se mohly v pravý čas sklidit a dobře uskladnit. Mouku nesměli napadnout žádní škůdci a nashromáždit pytlík máku z makovic zabralo nejeden večer. K tomu mít plný sádelňák a hlavně rozpálená kamna, na kterých by se ten kucmoch mohl dostatečně osmažit. Když jsem se snažila dětem nastínit, jak se kdysi žilo, a jaká se dříve vařila jednoduchá jídla, nevěřily. Dokonce jsem jim ukázala i naklíčenou bramboru, aby si dokázaly představit, že z těch klíčků vyrostou další hlízy. Jedny takové jsem měla zrovna doma. Byl to typ C, tedy moučný. Nejsem si jistá, zda v dřívější době znali tohle dělení brambor, ale nám to pomohlo k výrobě těsta na škubánky. Škubánky, kterým se v západních Čechách říká také  kucmoch nebo kucmouch, či na Slovácku šulánky. Je to prostě chudé, české jídlo z brambor, které ale nasytí právě tu početnou drobotinu v naší pomyslné staročeské chaloupce.

Kuchařinky dostaly mísu brambor, kterou musely oloupat, nakrájet a dát vařit pod pokličku do slané vody. Aby vůbec měly holky představu, jak se takové jídlo dělá, pustili jsme si názorné video v době, kdy se nám ty brambory už vařily. I když jsme si nastavili minutku, přesto jsme museli 2x brambory ochutnávat, zda jsou skoro měkké, protože potom si je děti zasypaly odváženou hrubou moukou, udělaly si "šťouch" do hrnce, aby se  dobře propařila. Mezi tím jsme zapracovali na mletém máku a moučkovém cukru a rozehřáli si máslo, ale hlavně se připravili na mísení brambor s moukou pomocí šťouchadla. Docela se u toho holky zapotily a byly rády, že nemusí dělat další porce. Díky rozehřátému sádlu, ve kterém si namáčely lžičky, začaly děti "škubat" těsto z hrnce a dávat si ho do misky. Asi si to dokážete představit....4 děti + 1 hrnec + 1 miska se sádlem a každá 2 lžičky u 1 stolu. Raději jsem se věnovala mytí nádobí, ale dopadlo to docela dobře. Ze zbylého těsta jsme si udělali ještě bramborové placičky, které jsme opekli na pánvi. Stolování proběhlo na terase a škubánky pod tou vrstvou máku nebyly skoro vidět, ale zřejmě chutnaly. Ostatně i ty "opečenky" jsem fotila ukousnuté....

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *