Umělecká zahradní párty

Každým koncem školního roku se dějí velké věci. Nacvičuje se na besídky, pořádají se školní akademie, trénuje se na vystoupení nebo se konají výstavy. Rodiče mají plné kalendáře termínů, které není radno vynechat, protože všichni malí umělci se chtějí předvést v plné parádě a mamka s taťkou jsou při tom důležitou součástí. Ne jinak tomu je i u Malovajdy a Tvořílka. S dětmi si užili téma "U nás doma", a tak kde jinde uspořádat svou další výstavu, než na zahradě. Konečně se tedy mohly uplatnit všechny výkresy, které putovaly z krabic na čestné místo živého plotu z habrů či na větvích vrby. Tvořílkovy výrobky pak ozdobily květinový záhon a zákoutí zahrady.

První středu v měsíci červnu šla Malovajda s Tvořílkem naposledy pro své svěřence do školky a družiny. Na první pohled to vypadalo, jako když odchází jedna malá třída někam na výlet, jen místo pláštěnek v batůžcích měly děti svá díla, které si pak samy na zahrádce přišpendlily na připravená "plátna". U společného stolu si ještě vyzdobily děti své jmenovky a pak si dopřály zasloužené zmrzlinové odměny. Do zahájení výstavy nám zůstalo ještě trochu času přesně k tomu, abychom si naposledy zamalovali a zatvořili. Malovajda s Tvořílkem projevili přání, zda by jim děti mohli udělat portrét a sochu. Výsledkem byla spontánní práce, ve které se projevil veškerý um za poslední roky. Ostatně uznejte sami.

Úderem půl třetí začali zahradní brankou přicházet první rodiče se sourozenci. Byl teplý den a nálada se oblékla do šatů očekávání. Dům Tvořílka a Malovajdy ožil. Společný stůl se díky maminkám naplnil samými dobrotami, a děti se na něj vrhly, jako vosa na bonbon. Mezi tím přicházeli další návštěvníci, některé děti se rozhodly pokračovat v malování obličejovými barvičkami a všude bylo slyšet štěbetání. Klasická zahradní párty ne? Malovajda s Tvořílkem přivítali všechny přítomné a vybídli děti, aby si přinesly ze své výstavičky jeden jediný obrázek/výtvor, který by chtěly předvést rodičům a porotě (složené z přítomných maminek), což nebyl úkol vůbec snadný. Stát v řadě a čekat na ortel, vypadalo skoro jako malá  maturitní zkouška, alespoň pro malé umělce, kteří vůbec nejsou zvyklí mluvit o svých pocitech při tvoření. Naštěstí zkušená porota kladla ty správné otázky, pomáhala i Malovajda s Tvořílkem a rodiče povzbuzovali své děti velkým potleskem. Nakonec se počáteční nervozita proměnila v radost, když dětem přistála na hrudi velká obrázková medaile a nikdo už po nich nic nechtěl.

Dalším bodem programu byl křest pidi knížky, kterou Malovajda s Tvořílkem vytvořila během školního roku na téma domov. Co list, to jedna hodina. Co jedna hodina, to jeden příběh s obrázky. Oba si tak splnili svůj sen a děti jim ten výtvor slavnostně pokřtily na zahradě bylinkovou vodou za potlesku všech přítomných. Společná fotografie jen završila toto jedinečnou chvilku. Co by to však bylo za ukončení kroužků, kdyby děti nedostaly svá ocenění. Tento rok připravila Malovajda s Tvořílkem svá originální vysvědčení s vlastním razítkem. Z předmětů - malování, kreslení, originalita a stříhání, lepení a domácí práce, měli kupodivu všichni za jedna. Nakonec ještě navrhla porota téma na příští školní rok, a to cestování po světě, takže nastávající prázdniny mohou být výbornou inspirací pro Malovajdu a Tvořílka, kteří se s dětmi uvidí až v říjnu.

Co dodat po osmi měsících setkávání s dětmi? Coby autorka imaginárních postav Tvořílka a Malovajdy musím napsat, že letošní rok byl naprosto jiný, než ten loňský. Úžasný byl už jen tím, že jsme mohli společně tvořit v domácím prostředí a měli možnost svobodně uskutečňovat své spontánní nápady.A na to se nezapomíná. Co přinese nové téma, to netuším, ale rozhodně se na něj už teď moc těším. Krásné prázdniny všem. Ivča

P1110523

Přihlášky do kroužků na školní rok 2018/2019 jsou možné do konce září 2018, a to na telefonu 723141528, e-mailu: nojminka@gmail.com nebo pomocí níže uvedeného odkazu Více informací o kroužcích naleznete ZDE.

Zadejte Vaši zprávu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *