Salát Coleslaw
Na první hodině Kuchařinky se sešla skoro stejná parta jako loni, jen jedna prvňačka vystřídala další (opět velice nadanou). Začínat směšně jednoduchou pomazánkou, typu smíchej dvě ingredience a namaž je na chleba, nemělo smysl, protože tyhle holky si už zvládly doma i samy upéct. Jenže prázdninová pauza si vyžádala tak trochu opakování ve zručnosti, takže se prvním receptem stal zelný salát a jeho krájení nožem. Bílá hlávka zelí se ujala hlavní pozornosti pro klání na prkénku a vězte, že spodní košťál byl ze začátku vždycky vítěz! Po krátkém čase se ale dětem ruka uvolnila natolik, že s přehledem nakrájely zelí na proužky (ty, co nabraly více na tloušťce se jednoduše posekaly křížem krážem, čímž se dosáhlo požadovaného úkolu . Svou porci nakrájeného zelí si kuchařky osolily, a pak už jen svými prsty promíchávaly. Po chvilce jim pod rukama začalo zelíčko pouštět šťávu, čímž získalo na měkkosti a lesku.
Ke krájení přibylo ještě škrabání a strouhání mrkve a celeru, čímž jsme zpracovali tuhou část z receptu. Na řadu pak přišla zálivka. neboli pikantní vložka činící z neochucené zeleniny gurmánský zázrak. Nejdříve si děti smíchaly v misce vinný ocet s moučkovým cukrem z třtiny a vzniklou kašičku doplnily pár lžícemi majonézy. Pro dokonalou vytříbenost chutí jsme ještě prošlehali společnými silami trochu šlehačky a v tekutém stavu ji přidali k zálivce. Poté ji za pomoci stěrky kuchařky přidaly k zelenině, promíchaly a dochutily. Každé KFC by nám mohlo tenhle Coleslaw závidět. Abychom ale dosáhli nabídky zmíněného fast foodu, upekli jsme si k tomu v troubě hranolky. Ty se ostatně staly též hitem naší odpolední svačiny, kterou jsme si vychutnali u společného stolu. Zde jsme se také dohodli, že naším dalším receptem bude rajská polévka. No máme se zase na co těšit!