Adventní cukrátka
Co bychom to byly za kuchařinky, kdybychom si v adventním období neudělaly nějaké to vánoční pečivo. Jeho výběr jsem nechala zcela na dětech a jednoznačně vyhrála obehraná klasika vanilkových rohlíčků. Termín perníčků nám vypršel, na plněné cukroví nebyl prostor, takže oříškové těsto bylo ideálním řešením. K tomu jsme si udělali ještě jedno cukroví nepečené, kokosem balené a mandlí zdobené s názvem Raffaello, což jsou koule italské firmičky Ferrero, jak je známe z obchodu. Ty naše však neobsahovaly výplň z mléčného krému, natož oplatku a blanšírované mandle, přesto se děti olizovaly až za ušima.
Člověk by řekl, že dát dohromady suroviny na vánoční těsto, není až tak složitá práce. Ale i taková jednoduchá činnost má svá úskalí, pokud jste začátečník. Prosít mouku, navážit cukr, rozklepnout vejce a rozmixovat ořechy děti zvládly, ale spojit tu strouhankovou hmotu s máslem tak, aby to vypadalo jako kompaktní těsto, na to jim chyběla zručnost hospodyněk a trpělivost králů. Aby se totiž vanilkové rohlíčky nelámaly, bylo zapotřebí pracovat s těstem rychle a nestačilo pod horkýma rukama děti zteplat. Ještě jeden háček to mělo....ač má těsto odpočívat v chladu přes noc, my museli vzít za vděk chvilkou odležení v mrazáku.
V době, kdy nám těsto šokově tuhlo, navážili jsme si ingredience na nepečené cukrovíčko s kokosem. Díky Salku byla zajištěna zcela neoddiskutovatelně sladká složka, která společně s rozpuštěným máslem a kokosovou moučkou vytvořila báječnou hmotu na tvarování koulí. Děti se naučily loupat svařené mandle a nastrkat je dovnitř. Mezi tím se nám v troubě upekly rohlíčky, takže poslední minuty naší lekce byly opět napínavé, zda si všechna ta vánoční cukrátka děti odnesou domů. Odnesly!!! Zda něco z toho donesly, se už asi nedozvím.