Dámské lasagne
A je to tady. Po mnoha hodinách vaření, kdy se holky učily od piky krájet, vážit, míchat a smažit, nastala hodina, která ukázala pravdu. Lasagne, coby italský oblíbený pokrm, není o namazání másla na chleba. Jedná se o druh vaření, jehož příprava trvá stejně tak dlouho, jak dlouho musíte umýt všechno to zašpiněné nádobí, které je potřeba na uvaření ragú (boloňské omáčky), bešamelové omáčky a jejich vzájemného propojení se širokými těstovinami v zapékací misce. Jak tvrdí oblíbená paní Fló, všechny domácí recepty můžete rozdělit do tří skupin - na snadné, těžké a na lasagne.o)
O zvýšení laťky v kuchařském umění si zažádaly samy děti, a i pro Kuchařinku to byla výzva, aby se se ctí zhostila svého úkolu. Už jen samotný nákup potravin ji zamotal hlavu, což teprve příprava receptu. Když se všichni nad středečním itinerářem sešli pěkně v zástěrkách, bylo jasné, že si musíme nainstalovat ještě vrtulky do zadečku, abychom to do tří stihli uvařit. Začali jsme přípravou ragú, což bylo naštěstí opakování hodiny, kdy jsme si uvařili boloňské špagety. Takže krájení mrkve, cibule a osmahnutí mletého masa jen osvěžilo paměť zúčastněným. Zatímco se nám masová omáčka probublávala na sporáku, vrhli jsme se na přípravu bešamelu. I ten už dívky vyzkoušely, když jsme zahušťovaly polévku, jen s tím rozdílem, že bylo jíšky více, zalévala se mlékem a dochutila muškátovým oříškem. Jak se dalo předpokládat, v kuchyni opravdu nebylo k hnutí, protože pět lidí a 5x více hrnců zabralo podstatnou část našeho prostoru. Chtě nechtě jsme se museli poprat s mytím a utíráním nádobí, abychom pak už na čistém stole mohli poskládat jednotlivé vrstvy dohromady. Každá kuchařka měla za úkol naplnit si jedno patro oběma omáčkami, které ještě posypala strouhaným parmazánem. Na úplný vrchol jsme poskládali plátky Mozzarelly a dali zapéct do trouby. Výsledek sice ochutnat nemůžete, ale věřte, že pro české účely splnil naše očekávání, ač Ital by možná musel zavřít obě oči, neboť české obchody jsou prostě české obchody.