Narozeninový

Představa narozenin je pro každé malé dítko hodně barevná, sladká a štědrá. Není nic lepšího, než příprava na těšení, kdy se píšou pozvánky, vymýšlí se téma a hry s ním spojené. Maminky mají týden dopředu hlavu jako škopek, aby zvládly připravit všechno to narozeninové pohoštění, jemuž vévodí dort. A to jakýkoliv....malý, čokoládový, třípatrák nebo ovocný. Každý musí mít nějakou tu parádu na vrcholku zakončenou pěknou řádkou plápolajících svíček. Není lepšího tématu na hodinu výtvarky. Uchopit ovšem obsah lekce si žádá jisté oběti, obzvláště pokud se vám v hlavě zrodí hned dvě techniky najednou. Inspirací mi byla dortová poleva, připomínající mramorovou desku, což mě vedlo k myšlence mramorovací techniky, jež jsem kdysi vyzkoušela. Je k ní ovšem zapotřebí speciálních barev, které připomínají barevný lak na nehty, který zrovna nevoní, obzvláště když se rozpustí ve vodě. Sice je výsledný efekt impozantní, ale člověk je obložený novinami od hlavy až k patě, aby také neskončil jako velikonoční vejce. Proto, když jsem objevila mramorování pomocí křídového prášku, srdce mi zaplesalo úlevou. Celý večer jsem si krouhala různé druhy kříd, abych nakonec zjistila, že nejvíc chytají na papír ty barevné na tabuli.

Jelikož jsme zrovna doma neoplývali mnoha kousky vhodných tácků k této technice, přidala jsem k ní ještě jednu výraznější, což znamenalo použití akrylových barev. Místo štětců či malování prsty, jsme u ní použili stěrku na okna. Stačilo na papír rozmístit různě barevné tečky a tahem stěrky je roztáhnout buď svisle nebo do kruhu. Jednotlivé barvy se pospojovaly k sobě a vytvořily proužky, tak trochu barevně připomínající sladkosti do polevy. Sem tam malinová, občas borůvka. Děti pracovaly s připravenými díly na třípatrový dort, který měl vždy dno a boční část. Po zaschnutí všech výtvorů ze dvou technik vznikla cukrářská soutěž o nejchutnější třípatrový dort "naplacato", tedy ten, na který děti použily techniku mramorování suchého pastelu (viz obrázky níže). Makety třírozměrných dortů si necháme pro vás až na výstavu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *