Pekárna rohlíková
"Pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva" zní jedno ze známých pořekadel. Zdroj už ale neuvádí, jak to s dotyčnými pekaři dopadlo, neb pojídat těsto před pečením je dosti ošemetná vzduchová záležitost. Naše kuchařinky však znají housku pouze z krámu, a to ještě strojem raženou, takže pečení křupavých houstiček a vlastnoručně srolovaných, obzvláště vypečených rohlíků, byla pro ně mega premiéra. Je nutno ovšem vědět, že ten, kdo chce dělat něco s těstem, musí k němu přistupovat s láskou, jinak se promění v kriketovou kouli. Jako první bylo tedy potřeba vysvětlit, co je to kvásek, jak se dělá a hlavně proč. Když holky rozmíchaly navážené droždí s trochou cukru, jen žasly, jak se z té hroudy stává rozpouštějící se tekutina. Tu jsme přikrmili trochou mouky a vlažného mléka, abychom po chvilce mohli sledovat první bublinky, které dělají droždí vysokou čepici. Mezitím si děti navážily mouku a nechaly si rozpustit máslo v kastrůlku.
Pak začalo míchání všech surovin v míse, pěkně jednou rukou otáčet a druhou dlaní přitláčet, což vyvolalo jistou vlnu nevole, neb těsto mělo tuhý kořínek a svaly desetiletého dítěte na to neměly ty správné parametry, takže musela Kuchařinka přiložit svou ruku k dílu, aby bylo učiněno hňoucání za dost. Každá správná kuchtička ví, že pokud jí těsto nepřibere 2x tolik, pečivo bude hubené a těžké jako cihla. Abychom zvládli v jedné hodině dvouhodinové kynutí, udělali jsme fintu fň, která spočívala v tom, že si děti vzaly do parády již nakynuté těsto od Kuchařinky.
Na stůl tedy přišla mouka a váleček, kterým děti těsto rozválely na placku a rozdělily ji na šestinky. Z každého jednoho cípu pak smotaly své první rohlíky. Zkusili jsme také housku "hvězdičku", která se "uzluje" z jednoho dlouhého válečku. Nakonec jsme hotové pečivo potřeli rozpuštěným vejcem, osolili a posypali semínky. V již rozehřáté troubě jsme dost dychtivě sledovali, jak se těsto nafukuje a zlátne, což v mnohých vyvolalo silné nutkání rohlíky hned sníst. Ale to bychom dopadli stejně, jako ten pekař s pekařkou, co uždibovali kousky, takže si děti tu parádu raději odnesly domů. Samozřejmě, že se po cestě ujídalo. Ony jsou totiž rohlíčky nejlepší v den pečení, pak už pomalu zrají na strouhanku. Tak žádné upejpání, až příště budete péct zase své vlastní domácí rohlíky.