Salát Ceasar
Pokud máte někdy pocit, že nevíte co uvařit k večeři, tak vás mohu ujistit, že velice dobře vím, o čem je řeč. Já mám někdy tenhle problém hned dvakrát. Jednou v rámci manželova pokrmu a podruhé v Kuchařince. Ne že bych si stěžovala na to, že není na světě dost receptů na vyzkoušení, ale ne všechny jsou vhodné pro mladé slečny a ne všechny splňují jejich očekávání. Navíc je vždycky fajn, když je jídelníček pestrý co do použitých surovin, protože dělat bramborový salát stále dokola, nikoho bavit nebude. Už máme za sebou salát Coleslaw, výborný těstovinový salát a jelikož je jaro, proč si nevyzkoušet salát zeleninový s názvem Ceasar. Nenechte se mýlit, nejedná se o nic řeckého, i když pár příběhů o tohle pokrmu na internetu běhá. Nás ale zajímalo, jak zakomponovat do salátové mísy zeleninu s krutony, masem a vejcem tak, aby ve spojení s majonézou vyvolal u stolu menší extázi.
Omýt římský salát není až taková věda, ale důležité je vědět, že se musí osušit, aby nenaředil vymazlenou zálivku. Poté je potřeba nakrájet toustový chléb na centimetrové kostičky a společně s česnekem je osmažit na másle. Dále počítejte s tím, že si musíte hodit korunou, zda přiberete do party složku vaječnou či masovou. V obou případech ale musíte postupovat stále podle mnoha bodů v receptáři, což opět zabere dost času. Holky měly jasno hned, masožravci se tedy přesunuli ke kontaktnímu grilu, aby si ze všech stran opekli svůj kuřecí plátek, zatímco vaječná parta hlídala čas, aby byla vejce dostatečně natvrdo. Možná tím získala další novou zkušenost, kterak oťukat vaječnou skořápku ze všech stran tak, aby šla hladce sloupnout i bez bílku. Z potravin je ještě třeba zmínit sýr Parmazán, ze kterého si dívky měly udělat tenké hoblinky díky sýrovému kráječi. Ten měl ale asi špatnou náladu, protože tvořil jen tlusté hobly.
No a pak samozřejmě přišla na řadu zálivka. Významná to součást každého salátu, která musí být za každou cenu chuťově pikantní. Samotná majonéza sice takovou možnost poskytuje, ale pokud přidáte do salátu ještě pár kapek Worcesterové omáčky, trochu Dionské hořčice či pár zrnek pepře, jste mistři. Bohužel ta nejintenzivnější surovina zůstala plakat v koutku, protože ančovičky dětem prostě nejely (tahle sardelová delikatesa byla ale vpravena do mé salátové verze a po ochutnání si toho nikdo nevšiml, takže asi tak). Nutno dodat, že k tomuto pokrmu jsme spotřebovali takového nádobí, že měla myčka do večera co dělat, ale ten požitek ze společného jídla, ten byl k nezaplacení.