Zdravé placky
"Co je zdravé, rozhodně nemůže být dobré", to vám řekne nejedno dítě. Jeho maminka pak čaruje v kuchyni, aby svému robátku dodala do těla nějaký ten vitamín. S ovocem v létě to ještě jde, ale se zimou nastávají potíže. To se pak kuchařky pokouší zeleninu rozmixovat na prvočinitele nebo ji obalit tak, aby připomínala řízek. I Vařílek měl dilema, zda mu děti nehodí recept na hlavu, ale jelikož našel fintu pro zdravé zeleninové placky, tak se tak nestalo. Ono jde totiž o to, jak se s tou zeleninou zachází. Když ji podáte dítěti jen v páře vařenou, tak moc bodů na svou stranu nezískáte. Pokud mu ji ale nachystáte s gejzírem chutí jiných potravin, máte šanci alespoň na: "Dík, bylo to dobrý". Takže jak na to?
Rozhodně nepočítejte s tím, že všechno smícháte v jedné míse a zachráníte opečením. Pěkně si tu plejádu chutí budeme muset odpracovat. Zdravá zelenina nemá zakázáno přátelit se s ostatními potravinami, takže se nebojte zapojit něco tuku. Ostatně ten je v zimě taky zdravý. Třeba taková slanina upustí něco ze své slanosti, čímž nabídne ruku přidané cibuli a hned máte 2 bonusy navíc. Nebojte se přidat i koření, bylinky, sůl či česnek....a všechny tyhle suroviny nechat pěkně se skamarádit. Když vše ještě navíc vykoupete v rozšlehaném žloutku v mléce, máte základní lázeň pro nudnou zeleninu připravený. Přidáním mouky se směs zahustí, čímž vznikne těžší těstíčko, které hravě nadzvednete ušlehaným bílkem. Tenhle efekt je vidět krásně na pánvi, kde pak následně placky smažíte. Samozřejmě z obou stran. Jídlo je to syté, křupavé a dá se do něj propašovat daleko víc zeleniny, než je jen mrkev, hrášek a kukuřice. Studená klasická omáčka ze zakysané smetany s česnekem udělala poslední tečku za naší výpravou za zdravými plackami. Takže až budete bádat, jak naložit s tím, co vaše děti neradi, zkuste tenhle recept.