Zemlbába
Zemlbába neboli žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, namočeného do oslazeného mléka s vejci. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často ho znají děti hlavně ze školní jídelny. My starších ročníků ho máme v paměti spíš od našich babiček. Ten, kdo žemlovku nemusí, nechť si ji zkusí udělat naslano, třeba se špenátem, sýrem a uzeninou (u nás jí říkáme "špenátovka"). Ať si ji uděláte jakkoliv, hlavní je, že je to jídlo hutné, které zasytí a může se jíst i studené třeba na výletě. Záleží ovšem na tom, jak luxusní si ji chcete udělat. Pro prince Chuďase by zřejmě stačily obyčejné rohlíky a svraštělá jablka od loňska, školní jídelna to pojme třeba s vekou a tvarohem, zatímco dobrá hospodyňka vám tam vpašuje i rozinky, oříšky, skořici a citronovou kůru. Pokud ovšem chcete žemlovku de luxe, udělejte si ji z vánočky, namáčejte plátky ve smetaně a navrch dejte čepici ze sladkého sněhu. My jsme byli s naším receptem tak nějak těsně před luxusem, neb pro lepší přehled byl použit pouhý toustový chléb máčený v obyčejném mléce.
Kdykoliv je ve hře práce s troubou, je nutné počítat s časem na upečení pokrmu. Žemlovka si ho žádala skoro přes půl hodiny, takže bylo třeba uzpůsobit tomu práci, proto dívky pracovaly na receptu dohromady. Jedna si vzala na starost vymazání formy máslem a namáčení pečiva v oslazeném mléce se žloutkem. Druhá zapracovala na loupání jablíček, jejich strouhání a smíchání se skořicí, cukrem, rozinkami namočenými v rumu a ořechy, zatímco ta třetí připravovala tvarohovou náplň tak, aby byla sladká a nadýchaná díky sněhu z bílků. Všichni jsme měli co dělat! Akorát tak v půlce lekce jsme strčili žemlovku do trouby, umyli nádobí a prostřeli si stůl venku. Dokonce se dívky zacvičily i do receptu na domácí rohlíky, jen v nestřeženém okamžiku připravily kvásek o život tím, že ho nakrmily solí místo cukrem, takže slibované, do křupava upečené rohlíčky na druhý den prostě nebyly....
Žemlovka byla upečena a naservírována na talíř, jako bonus dostala moučkový posyp a navrch jahodu, co patří též mezi tu luxusní verzi. Vždycky se u stolu pozná, zda se nám recept povedl tím, že domů donesou dívky jen zbytky na ochutnání, ze kterých se pak podělí celá rodina. Děkuji tímto všem rodičům, kteří v naší skupině pronáší chválu na donesené jídlo. Mám velkou radost, že ten dobrý pocit putuje dál.