Bábovka z mramoru

Pro každou hospodyňku je čest, když se může blýsknout před návštěvou nějakým tím moučníkem, obzvláště když se jedná o výstavní bábovku, které dodá tvar keramická forma ještě po vaší prababičce. Kromě toho, že budete včas pamatovat na nákup potřebných surovin, měli byste vědět, že nedělní bábovka by se měla péci už v sobotu, aby byla vláčná. Jak je známo, bábovka je z třeného těsta, a tudíž by tomu měla odpovídat i dostatečně odvedená práce. Zapomeňte na nějaké rychlé promíchání másla s cukrem! Dokud směs nebudete mít jako nadýchaný obláček třený dostatečně dlouho v robotu, jste outsider.

Aby si děti z Kuchařinky udělaly dostatečně dobrou představu o tom, co obnáší taková bábovková příprava, shlédly instruktážní video, ve kterém se seznámily, kromě jiného, i s detaily vymazávání a vysypání formy. Naše práce byla opět společná, což klasicky vneslo chaos do komfortní zóny všech zúčastněných. Kdo by se byl totiž snažil číst nějaký ten recept, když je tam vždycky někdo, kdo přiskočí ku pomoci, kdo podá chybějící lžící,  tu sklidí zbytky ze stolu nebo umyje všudypřítomné špinavé nádobí. S tímhle luxusem se dílo tak nějak vždycky podaří, ale já se ptám: "Kdepak jsou ty chyby, ze kterých se člověk má něco naučit?" (obzvláště, když jsou frekventantky už slečny a mají za sebou 1,5 roku praxe?! To pak vyučujícímu hlava fakt nebere). Jediné řešení je nechat v tom milé dámy plácat, a to doslova i v tom těstě. Neb i když je v každém receptu stále stejná věta: "Umyj si ruce, vezmi si zástěru, přečti si recept a navaž suroviny", přesto nám bakterie z rukou skáčou po pracovní ploše, mokré ruce se zásadně oklepají nad podlahou a práce s váhou zabere většinu času. Při společném vážení surovin se pak ztrácíme v dění, protože číst postup krok po kroku je zřejmě ztráta času, který je třeba vyplnit bohulibějšími myšlenkami. Takže máte-li během vymezeného času dostát své lektorské roli, musíte nastavit svůj mozek na nejvyšší stupeň, aby se dílo podařilo, kuchyň nevypadala jako po tornádu a děti odcházely s plnými bříšky bez jakéhokoliv zranění.

Bábovková lekce děti rozhodně poučila o tom, že sníh z bílků se nevyšlehá, když v něm plave žloutek, že se 330 g mouky rozhodně nevejde do malé misky nebo že se mastné nádobí myté pod studenou vodou určitě nebude blýskat ani na lepší časy. Tyhle zkušenosti jsou k nezaplacení, a až budou tyhle slečny mít vlastní domácnost, nakonec samy na vlastní kůži poznají, že než slavnostně předloží svému milému mramorovou bábovku, musí udělat tisíc a jednu věc, která uvede jejich kuchyň do původní stavu. Třené těsto je holt třené těsto.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *