Barevná rýže

Když dítko začíná s uměním vařit, žádá si to pomalý rozjezd, aby si upevnilo jednoduché zásady v kuchyni. Tu nějaká pomazánka, pudink, bramborová kaše nebo muffiny. Můj záměr však není zdaleka až tak důležitý, jako dětská přání. Obvykle se na konci hodiny domluvíme na dalším chodu (v pořadí snídaně/přesnídávka - polévka - hlavní jídlo - zákusek). Když je ale šrumec až do konce a žádná volba nepadne, je pak na mě, co vyberu. Jelikož už mám za sebou pěknou řádku dětských receptů, vybírám ty, které se osvědčily u dřívějších začátečníků. Děti by měly umět uvařit nejen brambory, těstoviny, ale i rýži. A právě ta přišla na řadu.

Rizoto je naprostý a dokonalý universál, do kterého můžete přidat opravdu cokoliv. Za ta léta jsem obohatila svůj jídelníček o rizoto s dýní, s řepou, se žampiony. Zeleninový základ je ale jenom jeden, i když pojem zelenina je široký. Jelikož je ve vaření důležitá i estetika, vsadili jsme na barevnou klasiku mrkev - hrášek - kukuřice. V našem nejzákladnějším provedení mražená. A protože má rizoto má rádo cibulový základ, tak se opět loupala cibule, ale i pórek. Už od začátku kurzu jsou to dětští nepřátelé číslo jedna. Děti protestují, pláčou a odmítají mít s nimi cokoliv společného. Oční kapky jsou tedy stále v permanenci.

Abychom dodali našemu rýžovému pokrmu něco více chutí, použili jsme slepičí vývar i masové kousky. Malí frekventanti se naučili proprat rýži, dát ji potřebné množství tekutiny, aby se uvařila do měkka, a řekli jsme si i o různých druzích rýže. Každý si ve svém kastrůlku osmažil  zeleninu a maso, aby jsme to pak mohli smíchat společně s uvařenou rýží a nastrouhaným sýrem. Rýžová hmota ale musí také nějak vypadat, takže jsme použili kopečkovač na zmrzlinu a vytvořili s ním krásné rizotové kopečky. Tentokrát patřil k pokrmu i ledový salát, ředkvička a okurka. Vše děti vehementně krájely, zdobily si s tím své talíře s rizotem .......aby mi pak oznámily, že to jíst nebudou...prý až doma. Naštěstí jsem jeden talíř na poslední chvíli přeci jen usmlouvala, i když je rozmazaný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *