Bramboráčky s náplní
Etapa placek v kroužcích vaření je v plném proudu, máme za sebou báječné palačinky s tvarohem, zatímco další skupinu čekala výzva v podobě placek z brambor, neboli bramboráků. Jídlo to chudé co do surovin, ale bohaté co do křupavosti a sytosti. Už i kuchaři v pohádkách poznali, že tam, kde zůstaly ve spíži jen brambory a česnek, tak se oběd podařil. I když v té době ještě neznali brambory typu A, B a C, určitě věděli, že ty moučné udělají s bramboráčků tu správnou laskominu. Když přišly děti ke své pracovní ploše, hned se jim ulevilo, že nebudou muset krájet cibuli! I když se u brambory při loupání neslzí, stejně měly děti co dělat se svými škrabkami, které jen šolichaly bramborovou slupku, místo aby pořádně zabraly, takže nám to loupání vydrželo na dost dlouho. Ostatně ani to strouhání brambory na jemném struhadle nevykazovalo nějaké extrémní zrychlení, ale i to si musí děti zažít. Vroucí mléko pak nastrouhanou směs zvláčnělo, rozklepnuté vejce tomu sekundovalo a mouka hrála prim. Samozřejmě, že nemohl chybět již zmíněný česnek a hrst majoránky, které právě završí tu báječnou bramborákovou vůni.
S směsí tohoto těsta se nesmí otálet a je potřeba ho hned nalít do předehřáté pánve. Oproti palačinkovému těstu, které se rozvaluje po pánvi jako kdyby klouzalo po másle, je bramborákové těsto naprosto líné a vyžaduje, aby bylo roztaženo do stran pomocí vybolené strany lžíce. Pokud dotyčná hospodyňka příliš otálí, spodní strana rychle ztuhne, takže prostředek zůstane tlustý a tudíž se nepropeče. Jak říká paní Flo, bombastické bramboráky musí být křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Pravdou je, že jim ta křupavost vydrží do našeho třetího kousnutí, takže po transportu z kroužku už začne tak trochu gumovatět.
Tento deficit jsme mohli zachránit pouze a jenom přidáním masové směsi z kuřecích prsíček osmažených na cibulce (fakt jen malém kousku) s nakrájenou zelenou paprikou, zasypanou červenou paprikou a šmrncnutím sojové omáčky. Tu děti znaly z návštěvy running sushi baru, takže to prošlo. Bohužel sníst jsme to už nestihli, takže jen doufám, že prošel bramboráček ještě jednou procesem v pánvi, aby dostál své křupavosti.