Cibulačka

Cibulovou polévku jsem se naučila už jako hodně dospělá ženská. Nějak se mi při těch dvou dětech nedostávalo času na přípravu přes noc táhnutého hovězího vývaru, natož pak krájení půl košíku cibule. Když jsem ovšem ochutnala francouzskou cibulačku jednou na Silvestra, někde vzadu v hlavě mi proběhla myšlenka, že se jí také jednou naučím. To jednou přišlo s odchodem mých synů do světa a od té doby nedám na poctivý vývar dopustit. Ten totiž dělá polévku polévkou. Jak říkávala moje babička: "Polévka je grunt".

Taková francouzská cibulačka z české cibule je věda. Aby to nebyla jen hromada cibule, co si plave ve vodě, musí se jí v několika krocích trochu pomoct. Pokud překonáte počáteční slzení při krájení cibule, máte před sebou už jen čistou kuchařskou magii. Tím největším kumštem je správně dohněda opečená cibule. Můžete se k ní chovat jako k něčemu velice citlivému, co vyžaduje pozvolné zahřívání, něžné míchání a správnou míru vodní lázně. Fígl je v prudkém opečení poloviční dávky cibule na oleji, který končí ve vteřině, kdy už hrozí připálení. Pak přichází na řadu pár lžic vody, který rozpustí výpečky, čímž dáte cibuli jasně najevo, že nemá šanci se dát opalovat. Tenhle okamžik si můžete vychutnat celkem 3x, takže vám cibule bude hnědnout a měknout před očima. S druhou polovinou cibule jsem se nemuseli už  tak babrat, stačilo ji prostě chvilku přimíchat k té hnědé krásce.

Jak je známo, francouzské ženy mají šarm. Abychom jej mohli vtisknout i naší polévce, museli jsme jí přivodit trochu výraznější chuti. Tou první bylo použití cukru na zkaramelizování cibulové směsi, tou druhou zalití vývarem a bílým vínem, který doplnil slanou a sladkou chuť svou kyselostí. K zahuštění polévky stačilo zaprášení moukou. Docela dost úkonů s pár kousky cibule, které nám zaplnily půlku odpoledne. Kdo zná francouzskou cibulačku ví, že k ní patří ještě opečená veka se strouhaným sýrem, pěkně zapečeným v troubě. Když se spojí tenhle křupavý krasavec s hotovou uvařenou  polévkou, není nad lepší pocit. Pravá cibulačka je hustá, tmavá a s táhnoucím se sýrem ze lžíce i zábavná. Jen holka vyžaduje opravdu hodně času.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *