Lescó

Lescó může být ledasco, především však je to maďarský název pro naše pojmenování leča, což je jednoduchý pokrm z paprikových lusků, rajčat a cibule, který má kořeny opravdu v Maďarsku. Lečo je v téhle zemi prostě  klasika a připravuje se buď jako hlavní jídlo, nebo se podává jako zdravá lehká příloha k masu. My si ho dali ke svačině, i když by mu víc slušela večeře. Jediné, co by mohlo být v naší hodině maďarské, byl opravdu jen název, neb potřebné suroviny na konci května pocházejí z jiných jižních krajů. Důležité je aůe vědět, že až se budou červenat rajská jablíčka na každé zahrádce a papriky polezou se skleníků, je přesně ten pravý čas pomyslet na tenhle recept. Jediné, co si musíte ujasnit, je skutečnost, pro koho budete tohle zeleninové jídlo vařit. Asi bude velký rozdíl mezi školním dítkem a chlapákem, co miluje pálivá jídla. Na zelené paprice, cibuli a rajčatech nemůžete nic zkazit, tedy i když připálit se dá všechno.

Sjednotit se na přípravě tohoto jednoduchého jídla ale není maličkost, protože každý si hýčká tu svou vlastní představu. I když bych opravdu velice ráda zadala dívkám přesný návod jak na lečo, musely se smířit s tím, že to bude podle náhodně vybraného receptu, který obsahuje kromě zeleniny i něco málo uzenin. To, zda dají cibulku na olej jako první nebo poslední bylo na talíři ve finále opravdu jedno. Důležitý byl ovšem zcela samostatný přístup k vaření, který jak se zdá ještě stále v domácnostech nefunguje. Přenechat totiž slečně zcela území své kuchyně vyžaduje od maminek určitý druh odvahy. Chce to ale jen dobrou přípravu a víru, že to dcera prostě "nějak" zvládne. Vždyť jen jedna, zatímco mě se motají v kuchyni čtyři :o)

Naše putování po kulinářských zkušenostech se pomalu blíží ke konci, a tak jsme tuto hodinu trochu procvičovali samostatnost, zručnost, smysl pro pořádek a estetiku stolování. Dívky totiž čeká zkouška, dalo by se říci až maturitní s komisí za zády, která bude dohlížet na správnou techniku krájení, dodržení postupů a chuťové vyladění. A to všechno pro přípravu malého rautu. Co bude jeho náplní je zatím ještě ve hvězdách, ale už teď to má vzrušující nádech. Třeba jen takové obyčejné ukrojení krajíce chleba je pro někoho velkou neznámou a odhadnout množství soli je též oříšek.  Jak se ale říká: "Těžce na cvičišti, lehce na bojišti".  Na druhou stranu musím dívky moc pochválit, protože v rámci příprav na zkoušku si po sobě každá umyla a utřela svou našpiněnou část nádobí, takže jsme se společnému stolu zasedly v čisté kuchyni. Náš přípitek byl jasný: "Tak holky na lečo - cink".

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *