Lívance

Lívance a palačinky alias placky z litého těsta, jsou oblíbeným pokrmem na všech kontinentech (snad jen Antarktidu z toho můžeme vynechat). Tyto jednoduché mňamky z mouky, vajec a mléka jsou možná jedny z nejstarších pokrmů vůbec, rozdíl je jen v tepelné úpravě, kdy my na to máme dnes už i lívanečníky, zatímco v dobách před naším letopočtem museli vzít za vděk rozpáleným kamenem. Možná právě proto mají v kalendáři palačinky a lívance i svůj vlastní mezinárodní den. Zatímco palačinka je placka tenká přes celou pánev, lívanec je menší a vyšší díky přidanému droždí či prášku do pečiva. Vařílek si na tuto pochoutku dělal zálusk už dlouho, protože nemohl odolat jednomu dobrému receptu.

Pro začátek si zkuste představit provoněnou kuchyň v neděli ráno právě lívanečky z banánů, a hned dostanete chuť si je udělat. Je to úžasná rychlovka, která je navíc díky vločkám hodně zdravá. Buď si večer namočíte ovesné vločky v mléce, aby byly ráno měkké na kaši nebo si vločky jednoduše umixujete na mouku. V každém případě, když do toho přidáte vejce a osladíte to rozmačkaným banánem, máte "těsto" jako fík! Osmažit ho na pánvi je už jen otázkou chvilky. Tedy pro zkušenou kuchařku! My, z dětského kroužku, jsme si to museli trochu procvičit. Každý si na začátku odvážil svou dávku surovin, pak postupoval podle receptu bod po bodu, aby si nakonec své placky  obalil ve skořicovém cukru a ozdobil zakysanou smetanou. Sníst tuhle dobrotu nevyžadovalo už žádné instrukce. A protože nám zbylo  trochu času zadělali jsme si společně  ještě na lívance s moukou, které nemusí kynout. Domů si je děti odnášely ještě teplé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *