Mrkvové pletence

Máme tu jaro se vším všudy. Vrbové proutí se kroutí, kořínky od cibulek si proplétají cestu do hlubin a člověk sotva plete nohama, neb jarní únava je jarní únava. Kromě toho, že kluci pletou pomlázky a holky copánky, maminky pečou velikonoční pečivo. Někdo kroutí jidáše, jiní hňoucají mazanec. My s Kuchařinkou jsme se k tomu pletení také přidali, protože už minule jsme si líbili hodinu se sladkým zákuskem, takže pletence jsou tématem přímo ideálním. Abychom dostáli zdravotnímu stylu a sytosti pečiva, přidali jsme si do těsta mrkev. Pěkně nastrouhanou najemno, aby nám nekazila image na talíři.

Kuchařinky měly tentokrát společnou práci v zadělávání těsta, protože čtvrtit čtvrtinu lžičky nebo vážit na desetinná místa prostě nejde. A tak jedna zadělala kvásek, druhá navážila suché potraviny, třetí tekuté a čtvrtá si vzala na starost tu mrkev. Koncert rukou na kuchyňském stole by se dal malovat. Na řadu přišel i nás pan Robot, který nám pomohl zpracovat mouku, máslo, nastrouhanou mrkev, smetanu na vaření, žloutky a kvásek v jemné těsto. Děti si pak ještě vyzkoušely ruční hnětení na vále, abychom dostaly všechen vzduch pryč a s láskou sobě vlastní uložily bochánek oranžového těsta k hodinovému odpočinku pěkně do tepla. Díky prozíravosti hlavního šéfkuchaře jsme nemuseli tak dlouho čekat, protože další těsto se již dmulo pýchou, jak dvojnásobně nakynulo.

20210404_225108
Fotografie z hodiny se mi podařilo bohužel smazat
20210404_230932

Pracovat s touhle nádherou pak byla hračka. Po královském dělení, kdy každý dostal spravedlivě jednu čtvrtinu z těsta, si z ní udělal váleček. Postupným půlením jsme získali 8 stejných kousků, abychom z nich vyváleli kousky dlouhé 20 cm. Na pomoučněném stole jsme na nich udělali jednoduchý uzel a konce omotali kolem tak, aby nám vznikla hvězdice alá houska kaiserka. Dělat uzlíky na těstě ale není jen tak. Chce to trochu trénovat, než se vykouzlí úhledné tvary. Těm, kteří neměli s pletením do kolečka trpělivost, stačil jakýsi boban na plechu. Ono je to v podstatě jedno, jaký má těsto tvar, protože prvních pár soust zahučí tak rychle, že si nikdo tvaru-netvaru ani nevšimne. Finále se neslo v mašlování pletenců bílkem rozšlehaným ve vodě a sypáním máku nebo zdobením oříšky. Pocukrovaná dobrota byla božská, jak po ochutnání popsali i samotní rodiče. Takže i po Velikonocích může být hostina.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *