Nadívané bramboráčky

Vařílek si na poslední hodinu v roce připravil pro kluky zajímavou pochoutku. Když už umí děti uvařit brambory, bramborovou kaši i bramboračku, tak proč by nemohly vyzkoušet bramboráky. Jídlo to prosté, leč chutné. A tak jako si holky na Kuchařince užily strouhání jablíček, tak to kluci vyzkoušeli s bramborami. Nebojte, nebylo jich moc, jen tak akorát na jednu porci pro mladého muže. Kdoví, zda by hoši chodili dál do kroužku, kdyby měli vařit každý den pro čtyřčlennou rodinku....Oloupat brambory a nastrouhat je na jemném struhadle byl úkol celkem dobře zvládnutelný. Navážení potřebného množství mouky, vajec, koření a česneku děti také zvládly. Hmota v míse se sice netvářila, že by z ní mohlo vzniknout něco dobrého, ale i sledování takovéto proměny stojí za poznání. Následovalo tedy smažení bramborových placek. Pro jednoduchost jsme zvolili opravdu jen placičky, protože velký bramborák chce už nějakou tu zkušenost při otáčení. Už jen poznání, kdy je pánev správně nahřátá, je stále oříšek. K opékání jsme zvolili mašlovačku namočenou v sádle, aby se nám těsto zbytečně nepřepalovalo. Kluci se naučili to správné roztírání těsta na pánvičce pomocí dna lžíce a díky obracečce zase opatrně překlopit placku. To byly asi ty nejtěžší úkony v hodině. Dobrá zpráva je, že jsme nic nepřipálili, ani své prsty, a že placek byla plná krabička.

Někdo má rád bramboráky jen tak, někdo si k tomu dá bílé kafe nebo pivko. My jsme si ještě k tomu zkusili udělat masovou náplň z krůtích prsou, takže ještě před strouháním brambor si kluci rozkrájeli svůj plátek na nudličky a nechali ho marinovat v připravené omáčce ze sojovky, koření a kukuřičného škrobu. Po vytažení z lednice bylo maso křehké a dobře se klukům v kastrůlku opékalo. V kuchyni to opravdu vonělo znamenitě a všem se zbíhali sliny. Konečné nandavání na talíř s malou přílohou už bylo činěno ve chvatu, abychom už už mohli začít jíst. O tom, že má tohle vařeníčko smysl, svědčí i děkovné zprávy od rodičů, jejichž děti druhý doma vystřihly další bramboráčkové kousky. Není pro Vařílka lepší odměny!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *