Hodiny nás doprovází už hodně dlouho a člověk tím pádem velice dobře ví, od kdy do kdy a co za to. Děti čas neřeší. Bohužel nástupem do školních zařízení se tato svoboda lehce naruší a človíček začíná chápat, co znamená slovo „přijít pozdě“. Školní rozvrh je jedna časovaná bomba, kterou je nutno dodržovat, jinak by […]
Jehla pozadu
Krok za krokem, steh za stehem se pozvolna prošíváme lekcemi ručních prací pro dívky. Tento ročník je zcela odlišný od těch, které jsem měla možnost poznat v minulých letech. Ač jsou to děti opravdu šikovné a mají rády všechny ty galanterní věcičky, mají i jistý sklon nechat práci na někdy, ve smyslu: „Já to dodělám […]
Postava
V tématu Domov jsme již mnohé namalovali, ale i vytvořili. Jak se pomalu blížil závěr Malovajdy, zbývalo už jen pár možností, kterak si ještě užít tuhle jízdu. Dalo by se říci, že byly naše lekce tematicky shodné s učební látkou Prvouky pro 2.- 3. třídu. A zrovna v jedné takové se děti učily porozumět povoláním […]
Gulášek perkeltový
Guláš. Velké téma všech kuchařů, kteří na poctivém cibulovém základě s červenou paprikou dusí mnoho hodin nějakou tu flákotu nakrájenou na kostky. Když k tomu přidají sem tam brambory, fazole nebo houby, vzniká tak nepřeberné množství názvů pro guláš, jehož doménou je hustá šťáva. Všichni asi známe hovězí guláš nebo segedín, občas se naskytne pikantnost […]
Carbojídlo
Carbo. To slovo nás možná napadne v souvislosti se střevními potížemi, kdy sáhneme po černém uhlí. A od černého uhlí je to jen kousek k havíři, jehož práce byla nejen nebezpečná, ale i zdraví škodlivá. Takový chlap musel mít pořádnou páru, aby zvládnul kutat horninu, takže se nutně musel pořádně najíst, aby to vůbec přežil. […]
Křížkové vejce
Pašijový týden bývá vždy ve znamení velikonoční symboliky, ať už v mém kroužku vaření, malování nebo šití. Holčičky ze Švadlenky sice už držely ve svých rukou jehlu a zvládly s ní stehy kupředu, ale na ten křížkový steh si musely počkat až do velikonoc, neboť tvar vejce je na tohle vyšívání opravdu jak dělaný. Ve […]
Velikonoční tvoření
Tvořivý proces mám ráda. Dalo by se dokonce už i tvrdit, že bez něj bych to nebyla já. A je jedno jestli tvořím na Velikonoce, Vánoce nebo dárek k narozeninám. Díky svým kroužkům mám tedy o svou kreativní složku během týdne docela postaráno. Jednu dobu byl mým oblíbeným materiálem papír, a já z něj vyráběla […]
Flíčková nádivka
Týden před Velikonocemi má každá hospodyňka napilno. Skoro by se to dalo porovnat se stavbou baráku. To máte: sehnat vejce, uvařit vejce, obarvit vejce…..nakoupit potraviny na mazanec, beránka a samozřejmě je upéct a nespálit, dojít na kopřivy a udělat velikonoční nádivku, ale před tím ještě myslet na dva hodobóžové obědy alá svíčková nebo knedlo-vepřo-zelo. Nesmí […]
Houstičky
Ač byly velikonoční prázdniny ještě v nedohlednu, my už se s Kuchařinkou na ně chystali. Každá holčička má totiž na velikonoční pondělí jen jeden úkol, a to nabízet své vlastnoručně vyrobené dobroty pro kluky, co ji přijdou vyšupat. Někdo tomu říká omladit, ale to ve věku 8 let ještě není potřeba. Pokud pominu fakt, že […]
Ach ta hygiena
Tuhle větu jsme my, děti ze 60. let tak úplně neprožívaly. U babičky na dvoře to byl samý slepičinec, z chlívku čpěla sláma od čuníka, my chodili šťastně špinavý celý den a večer nás nasáčkovala babička všechny do jedné plechové vany a bylo po hygieně. Dnes je to samý dezinfekční přípraven, mýdla z kozího mléka […]
Kur paprikový
Kur domácí je jednoduše hovorový název pro slepici, slípku, slepičku či nářečně po moravsky slépku. Maso oblíbené jak v domácí, tak v KFC kuchyni. Ta první slibuje pochutnání jako od našich babiček, o té druhé by se dalo diskutovat. V našem kroužku vaření pro děti se většinou snažím střídat suroviny, způsob vaření a také jednotlivé chody. […]
Uzlíky
První uzel dítěte je spíše podobný náhodnému zašmodrchání provázku, tím druhým už může být cíleně uvázaný uzel na šňůrce od pyžámka. Poté už by nemělo být pro dítko opouštějící školku samozřejmostí zavázat si tkaničky od bot. Ovšem v dnešní době už neplatí to, co platilo pro děti kdysi dávno, neb už existují suché zipy nebo […]
Panenka
První aprílový den byl pro Malovajdou ve znamení změn. Tou první byla skutečnost, že už jsou to fakt velký holky, které nepotřebují, aby je někdo vodil přes ulici, takže šly poprvé k Ivče samy, a zvládly se skvěle! Druhou odlišností byl počet uchazeček, který se tak trochu navýšil a můj přes tři metry dlouhý stůl […]
Kyselica
Česká klasika, která zasytí. Dříve jídlo prostého lidu, k jehož přípravě bylo dobré mít k dispozici celoročně základní suroviny jako zelí a brambory. Dříve se vstávalo za kuropění a usínalo se soumrakem, mezitím existovala jen celodenní práce venku, a na to lidé potřebovali sílu. Tu našli právě v zelňačce, kterou snídali, obědvali i večeřeli. Někdo […]
Batátová s mrkví
Batátová s mrkví je název polévky, kterou si holčičky ze druhé třídy uvařily u Ivči v kuchyni zrovna, když se sluníčko schovalo za mraky, ze kterých padala voda. Nevlídné počasí může mít vliv na nevlídnost našich nálad, a proto je dobré udělat cokoliv, co by nás potěšilo. U dětí je to hlavně o dobrém jídle, […]
Hyacint
Doma je doma. A když je doma dobře, tak tam většinou něco kvete. Když to není úplně láska, tak kytička zaručeně. Teď na jaře to všechno rychle pučí, jedna báseň. Kdo zahrádku u domečku nemá, může si koupit jarní kytičku v květináči a dát si ji na stůl. Etapu sněženek už máme za sebou a […]