Novinky

Houstičky

Ač byly velikonoční prázdniny ještě v nedohlednu, my už se s Kuchařinkou na ně chystali. Každá holčička má totiž na velikonoční pondělí jen jeden úkol, a to nabízet své vlastnoručně vyrobené dobroty pro kluky, co ji přijdou vyšupat. Někdo tomu říká omladit, ale to ve věku 8 let ještě není potřeba. Pokud pominu fakt, že […]

Ach ta hygiena

Tuhle větu jsme my, děti ze 60. let tak úplně neprožívaly. U babičky na dvoře to byl samý slepičinec, z chlívku čpěla sláma od čuníka, my chodili šťastně špinavý celý den a večer nás nasáčkovala babička všechny do jedné plechové vany a bylo po hygieně. Dnes je to samý dezinfekční přípraven, mýdla z kozího mléka […]

Kur paprikový

Kur domácí je jednoduše hovorový název pro slepici, slípku, slepičku či nářečně po moravsky slépku. Maso oblíbené jak v domácí, tak v KFC kuchyni. Ta první slibuje pochutnání jako od našich babiček, o té druhé by se dalo diskutovat. V našem kroužku vaření pro děti se většinou snažím střídat suroviny, způsob vaření a také jednotlivé chody. […]

Uzlíky

První uzel dítěte je spíše podobný náhodnému zašmodrchání provázku, tím druhým už může být cíleně uvázaný uzel na šňůrce od pyžámka. Poté už by nemělo být pro dítko opouštějící školku samozřejmostí zavázat si tkaničky od bot. Ovšem v dnešní době už neplatí to, co platilo pro děti kdysi dávno, neb už existují suché zipy nebo […]

Panenka

První aprílový den byl pro Malovajdou ve znamení změn. Tou první byla skutečnost, že už jsou to fakt velký holky, které nepotřebují, aby je někdo vodil přes ulici, takže šly poprvé k Ivče samy, a zvládly se skvěle! Druhou odlišností byl počet uchazeček, který se tak trochu navýšil a můj přes tři metry dlouhý stůl […]

Kyselica

Česká klasika, která zasytí. Dříve jídlo prostého lidu, k jehož přípravě bylo dobré mít k dispozici celoročně základní suroviny jako zelí a brambory. Dříve se vstávalo za kuropění a usínalo se soumrakem, mezitím existovala jen celodenní práce venku, a na to lidé potřebovali sílu. Tu našli právě v zelňačce, kterou snídali, obědvali i večeřeli. Někdo […]

Batátová s mrkví

Batátová s mrkví je název polévky, kterou si holčičky ze druhé třídy uvařily u Ivči v kuchyni zrovna, když se sluníčko schovalo za mraky, ze kterých padala voda. Nevlídné počasí může mít vliv na nevlídnost našich nálad, a proto je dobré udělat cokoliv, co by nás potěšilo. U dětí je to hlavně o dobrém jídle, […]

Hyacint

Doma je doma. A když je doma dobře, tak tam většinou něco kvete. Když to není úplně láska, tak kytička zaručeně. Teď na jaře to všechno rychle pučí, jedna báseň. Kdo zahrádku u domečku nemá, může si koupit jarní kytičku v květináči a dát si ji na stůl. Etapu sněženek už máme za sebou a […]

Žemlovka

Žemlovce se říká občas i žemlová bába (zemlbába), což tak trochu evokuje kuchyň plnou babiček s jablíčky, ale nenechte se mýlit názvem. Recept mohou dělat i mladá děvčata. Jako u každého jídla, můžete pojmout recept zcela prostě, tedy nějaké to pečivo zalité mlékem se žloutky a pár jablek, co mají už svůj zenit za sebou. […]

Výletování

Pod pojmem výlet si každý může představit cokoliv, třeba společnou procházku do přírody, návštěvu města s jeho památkami nebo vyjížďku na kolech pro fyzičku. Výletním dnem je většinou neděle, kdy se rodinka sbalí na příslušnou aktivitu s nějakým tím proviantem a zvolí příslušný dopravní prostředek. V podstatě se dá výletit pěšky nebo s použitím sportovních […]

Brokolicový krém

Polévková sekce má celkem velký rozsah, ať už to vezmete přes barvy (polévka hnědá, červená, bílá, zelená, oranžová….) nebo její původ (masový vývar, zeleninový vývar, zeleninová, luštěninová, bramborová, rybí…). Už jako mimino se seznamujete s jednodruhovými hustými krémy, které pozvolna přechází v jejich řidší varianty, naproti tomu hlava rodiny má zálibu v polévkách gulášových, dršťkových […]

Zoo koutek

Naše rodinné malování se vypravilo tentokrát do zoologické zahrady, abychom načerpali trochu inspirace ze zvířecí srsti, co do tvarů a barev.  Přiznám se hned na začátku bez mučení, že zvířata kreslit neumím, a to co dovedu jsou tahové stereotypy ještě z doby mého mládí. Kočka je ještě tak trochu rozpoznatelná, ale u psa už to […]

Perníkářská

Perníkářská hodina jednoznačně naznačuje, že se budeme zabývat pokrmem sladkým a v troubě pečeným. To je vždycky pro lektora oříšek, protože těsto se ukecat k zrychlenému tepelnému skoku nedá a hodiny lekce nejsou natahovací, takže ať chci nebo nechci, musím stanovit dobu, do které prostě musí být těsto v pekáči. Naštěstí je perníková směs záležitostí […]

Kotylionek

Kotylionek je květina vyrobená ze stužky a své místo nalézá většinou na tanečních kurzech pro  mládež, kdy dívka připíná květ na klopu saka, zatímco on jí zavazuje kotylion kolem zápěstí pravé ruky. Ta správná květinka je z organzové stuhy, jejíž jeden lem má v sobě již zatahovací provázek, a v tom druhém je silon. Pokud […]

Šílený cirkus

Přiznám se, že v cirkuse jsem byla naposledy se svými dětmi na Letné, což už je hodně let zpátky. Pamatuji se, že lavice byly jednoduchá prkna, všude táhlo, zvířat mi bylo líto a klaun mi přišel trapný. Od té doby jsem to už raději nezkoušela. Ale mám-li se vcítit do role pozorovatele současné rodiny s […]

Karbanátek alá hambáč

Karbanátek by nebyl karbanátkem bez mletého masa, ideálně ze směsi hovězího a vepřového, nějakého toho vajíčka, s trochou housky a rozhodně s vůní česneku a bylinek. Šikovná ženská zmákne tuhle směs vytvarovat do placek raz dva, takže žádné velké štráchy s večeří. I to byl důvod zařadit  recept do lekce vaření pro děti. Většinou se […]