Odpolední sváča

Když jsem začínala s kroužkem vaření, netušila jsem, že o něj bude zájem i po čtyřech letech. Letos začínají další junioři svou kulinářskou etapu a mě těší, že mohu být stále u toho. Nová parta holčiček přišla se svými zástěrkami na svou první hodinu s dobrou náladou. Prošli jsme celý dům, aby měly holky přehled, kde mají své zázemí, kam na záchod a u čeho vařit. Kamarád Vařílek si pro ně připravil malou obrázkovou učebnici pro začátečníky, s praktickými ukázkami "Na čem se dá vařit a také v čem", jak vypadá běžné "Kuchyňské náčiní", jací jsou hlavní "Pomocníci v kuchyni", ale také co se musí udělat před vařením i po něm. Škoda, že jsme neměli čas projít si skutečnou "Cestu potravin" od nákupního seznamu, přes obchod, vybalení a uložení surovin s roztříděním obalů. Poté jsme se mohli těšit na "Napínavý scénář v kuchyni" s mícháním, šleháním, škrábáním, krájením s výsledným vařením, dušením, pečením a smažením. Tím jsme se dostali až ke konkrétnímu menu na snídaně, svačiny, obědy a večeře, z čehož šla holkám hlava kolem, protože těch jídel bylo víc, než našich společných setkání a při všech se nám sbíhaly sliny.

Jelikož začátečníci ještě nejsou úplně kompetentní při zacházení s kuchyňskými spotřebiči, zvolili jsme si mňamku, které stačí k vytvoření jen škrabka a struhadlo. Jednoduše řečeno pomazánkou nikdo nikdy nic nezkazí. Obzvlášť, když je jen ze 3 surovin a ve stejném poměru. Sýrová pomazánka s česnekem byla totiž moje první samostatná činnost v kuchyni, takže jsem ji tak trochu nostalgicky zařadila do výuky. Během let jsem ji ovšem dovedla k dokonalosti a stále je hitem všech návštěv. Fígl spočívá v přidání barevné mrkvičky, jemně nastrouhané k eidamu s česnekem a majolkou, namazané na plátky toustového chleba, což je pořád ještě fádní svačina, ale zapečením z toho vzejde křupavé cosi, co nemá slov. Olej z majonézy vcucne pečivo a na povrchu se vytvoří krusta z rozteklého sýra a změklé mrkve. Jeden plech vám nebude stačit. Holčičky si vedly skvěle, naučily se tolik nových věcí, že si určitě doma vyzkouší tuhle sváču ještě jednou. Tentokráte bude určitě víc času na křupavá sousta.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *