Pekárna rohlíková

"Pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva" zní jedno ze známých pořekadel. Zdroj už ale neuvádí, jak to s dotyčnými pekaři dopadlo, neb pojídat těsto před pečením je dosti ošemetná vzduchová záležitost. Naše kuchařinky však znají housku pouze z krámu, a to ještě strojem raženou, takže pečení křupavých houstiček a vlastnoručně srolovaných, obzvláště vypečených rohlíků, byla pro ně mega premiéra. Je nutno ovšem vědět, že ten, kdo chce dělat něco s těstem, musí k němu přistupovat s láskou, jinak se promění v kriketovou kouli. Jako první bylo tedy potřeba vysvětlit, co je to kvásek, jak se dělá a  hlavně proč. Když holky rozmíchaly navážené droždí s trochou cukru, jen žasly, jak se z té hroudy stává rozpouštějící se tekutina. Tu jsme přikrmili trochou mouky a vlažného mléka, abychom po chvilce mohli sledovat první bublinky, které dělají droždí vysokou čepici. Mezitím si děti navážily mouku a nechaly si rozpustit máslo v kastrůlku.

Pak začalo míchání všech surovin v míse, pěkně jednou rukou otáčet a druhou dlaní přitláčet, což vyvolalo jistou vlnu nevole, neb těsto mělo tuhý kořínek a svaly desetiletého dítěte na to neměly ty správné parametry, takže musela Kuchařinka přiložit svou ruku k dílu, aby bylo učiněno  hňoucání za dost. Každá správná kuchtička ví, že pokud jí těsto nepřibere 2x tolik, pečivo bude hubené a těžké jako cihla. Abychom zvládli v jedné hodině dvouhodinové kynutí, udělali jsme fintu fň, která spočívala v tom, že si děti vzaly do parády již nakynuté těsto od Kuchařinky.

Na stůl tedy přišla mouka a váleček, kterým děti těsto rozválely na placku a rozdělily ji na šestinky. Z každého jednoho cípu pak smotaly své první rohlíky. Zkusili jsme také housku "hvězdičku", která se "uzluje" z jednoho dlouhého válečku.  Nakonec jsme hotové pečivo potřeli rozpuštěným vejcem, osolili a posypali semínky. V již rozehřáté troubě jsme dost dychtivě sledovali, jak se těsto nafukuje a zlátne, což v mnohých vyvolalo silné nutkání rohlíky hned sníst. Ale to bychom dopadli stejně, jako ten pekař s pekařkou, co uždibovali kousky, takže si děti tu parádu raději odnesly domů. Samozřejmě, že se po cestě ujídalo. Ony jsou totiž rohlíčky nejlepší v den pečení, pak už pomalu zrají na strouhanku. Tak žádné upejpání, až příště budete péct zase své vlastní domácí rohlíky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *