Pórkový krém

Polévky tu vždycky byly a myslím si, že ještě dlouho budou. Zahřejí, zasytí, dá se do nich propašovat docela dost zeleniny a pochutnat si na nich můžeme ráno, v poledne i večer. Stačí si jen vybrat. Buď podle ročních období (jarní zelené bylinkové, letní ovocné studené, podzimní dýňově zahřívající, zimní  husté masité)  podle aktuálních dozrávajících surovin, podle barev či stavu vaší peněženky, kdy stačí vhodit do vody pár brambor a ochutit to česnekem. Nebo si polepšíte další zeleninou, vhodnou zavářkou, jíškou, mléčnými výrobky, vejci, houbami či vývarem. Pokud se ale začínáte seznamovat v kuchyní už v dětském věku, je ideální propojit "vodovou" polévku s rozmixovanou zeleninou. Je to rychlé, díky různým druhům koření chuťově variabilní a mladší sourozenec batolecího věku bude mít úžasný příkrm na večeři.

Než se k němu ale děti propracovaly, musely si nejdříve své připravené suroviny omýt, oloupat a nakrájet. Pro dospěláka brnkačka na pár minut, pro děti odpolední projekt. Držet nůž a správně ho používat totiž není pro dětskou ručku jen tak. Nestačí ho jen položit na bramboru a čekat, že se lekne nože a rozdrobí se na úhledné kostičky. Základ je vždycky tu kulatou věc (ať už je to cibule, mrkev nebo paprika) dostat "na lopatky" (rozříznout na půl a rovnou stranou zakotvit na prkénku). Poté ji dostat do svých spárů a držet nad ní svou ochrannou ručku (která vytvoří jakýsi tunel) a začít pod ním krájet úhledné proužky tak, aby se pokud možno nerozpadly. Pak už je jen krůček k tomu udělat to znovu pootočením suroviny, čím by měly  vzniknout kostičky stejné velikosti. Pravda je, že tento úkon si žádá mít prsty jako chapadla, aby se dotyčná věc nerozsypala předčasně. My měli za úkol učinit výše popsané s pórkem, cibulí a bramborou.

Vrcholem odpoledne se po hodině práce stalo samotné vaření. Plotýnka, hrnec a vařečka měly svou majitelku, misky s nakrájenou zeleninou stály vedle v pozoru. Olej s trochou másla začal perlit, aby se v něm mohl pórek s cibulí obalit za ladného kroužení vařečky. Ke slovu se dostal i kmín a tymián, který posléze ochutil přidané kostičky brambor. Poslední slovo měla voda, sůl a zavřená poklička. Pak nastalo očekávání, vystřídané ochutnáváním, dosolováním či doléváním tekutiny. Suma sumárum akorát čas na uklizení kuchyně a nakrájení pečiva na krutonky. Závěrečné defilé měl ponorný mixér, který všechnu tu parádu přeměnil na krém. Voňavý, akorát tak hustý, lístky bazalky zdobený a s houstičkou podávaný. Ideální rychlovka na podzimní večer.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *