Předvánoční štrůdlík

Nedá se nic dělat, všude se peče o sto šest, tak my musíme s Kuchařinkou také. Cukroví jsme si vyzkoušeli už vloni a přiznejme se, že smíchat pár surovin do těsta, rozválet placku a vykrájet formičkami cukroví už holky umí, alespoň z vyprávění jejich kuchařských domácích aktivit je to znát. K předvánočnímu pečení patří zajisté i klasická vánočka, ale to už je docela vysoký level na žákyně prvního stupně! A tak volba padla na štrůdl, jablečný to závin. Kdo by ho neměl rád! Je to jednoduchý recept naplněný samými zdravými dobrotami (pokud ovšem nejste alergičtí na jablka, skořici, ořechy či nesnášíte rozinky). Abychom se týden před Vánocemi moc netrápili, zakoupila Kuchařinka listová těsta již hotová, a aby toto zjednodušení trochu omluvila, zkusila koupit listové těsto celozrnné.

Děti byly rády, že nemusí krájet cibuli, a tak se s chutí daly do loupání jablíček a jejich krouhání na struhadle. Objevily přitom další "udělátka do kuchyně" - rozkrajovač jablek a vykrajovač jadřince. Sice jsme neměli plný počet struhadlových nástrojů, ale holky se dokázaly mezi sebou vystřídat. Pak jsme si směs ochutili kořením, místo rozinek zvolili brusinky, někdo vynechal vlašské ořechy a vyměnil je za slunečnicová semínka, a pak jsme se dali do rozvalování těsta. I když holky nevyválely pravidelný obdélník, přesto se do tohoto tvaru dala dát náplň. Když se Kuchařinka zeptala, co se stane s těstem, když se přidá jablečná směs tak jak právě je (cukr, i když byl třtinový, se totiž rozpustil a jablíčka pustila šťávu). Po nechápavých pohledech jsme si tedy vzali cedníky a nechali směs okapat. K tomuto účelu se také používá na těsto strouhanka, aby případně zachytila další šťávu a nerozmočila těsto. Využili jsme trošky rozpuštěného másla, potřeli s ním rozválené těsto a posypali směsí strouhanky a kokosu, který dodal izolační vrstvičce příjemnou vůni. Poslední krok, který spočíval v rozložení náplně na těsto, měl být snadný. Děti ale z nepochopitelného důvodu začaly tu mokrou náplň do těsta tlačit, takže veškeré přípravy, aby bylo těsto suché, byly fuč. A tak jsme čechrali zmáčknutá jablíčka a zase je sypali strouhankou, aby těsto drželo pohromadě. Nakonec se nám všem podařilo zamotat těsto do velkého šneka, zahnout konce a potřít štrůdl rozkvedlaným vejcem. Kuchařinka už pro ně měla rozpálenou troubu, takže se nám ty 4 žížaly mohly krásně péct. Během chvilky to v kuchyni zavonělo známou vůní jablíček a skořice, holky s chutí uklízely kuchyň a těšily se na svůj první závin. I když jsme si ho nemohli společně sníst u stolu, protože z toho teplého by nás bolelo břicho, měli jsme v sobě krásný pocit, že svátky mohou začít. Tak uvidíme, co přinese za dobroty další rok.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *