Sladká tečka

Každé menu v restauraci vám nabídne na závěr něco sladkého ke kávičce. My sice kafe v kroužku vaření nepijeme, ale tu sladkou tečku jsme schopné udělat si samy. Výběr receptu byl ještě tak před 2 roky jednoduchý, ale teď, když už hodně jídel děvčata znají, musím dlouho vybírat, aby to časově vyšlo na dvě hodiny a aby se u toho navíc naučily i něco nového. Většinou se mi to daří, ale najít vhodný recept na sladký zákusek mi dal tentokrát hodně zabrat (i když si ukládám z různých kanálů zajímavé typy co vařit). Asi mi doma řádil nějaký šotek (nebo co), protože jsem ta správná videa nemohla vůbec najít.  Dva dny jsem zoufale koketovala mezi těstem pečeným a nepečeným a nakonec jsem se úplně ztratila v gramážích, které jsem dávala dohromady ze tří receptů. Ještě večer před kroužkem jsem neměla jasno co budeme druhý den dělat, tak jsem vstala od počítače a prostě šla do kuchyně "něco" vyzkoušet a ono to klaplo. Dokonce jsem posléze našla i ten zatoulaný video návod, který vám tímto nabízím ZDE

Receptů, jak si udělat dort, existuje milion. My jsme potřebovali něco jednoduchého, bez pečení a zbytečných zdržovaček, ale zase s dostatkem času na práci. Kombinace sušenkového těsta a náplně z pudinku a šlehačky dokonale splnila svůj účel. Začali jsme tak trochu geometrií, abychom naše dortové formy vyložili pečícím papírem. Narvat tam celý arch opravdu nešlo, a tak si holky obkreslily dno a k tomu naměřily šířku bočnic, které si po obvodu nastříhaly. Tím se nám krásně vyplnil celý prostor dortové formy. Následovalo kouskování  sušenek (máslové věnečky, ale mohou být i esíčka, bebečka, piškoty...), aby z toho následně vznikla sušenková "mouka". Jedna parta si to střihla válečkováním v uzavíratelném sáčku, druhá skrze robota. Do toho jsme dali rozpuštěné máslo, promíchali a korpus byl na světě (a dokonce i s vysokými okraji)

Míchání mléka s pudinkovým práškem a cukrem bylo na dlouho. Před vařím, při vaření i po něm. Když pudink ztuhne, je to hmota tuhá, obzvlášť když vychládá venku při sněžení. My se už ale museli pustit do šlehání smetany. Aby si holky udělaly trochu jasno v těch bílých tekutinách, trochu jsme si před tím popovídaly, aby měly jasno. Obyčejné polotučné mléko jsem přiřadila k děvečce, smetanu (12%) k selce a tu 33 až 40% k panovnici. Pak už je z toho máslo. Šlehačka se nám sice podařila ušlehat do tuha, ale její paráda nevydržela dlouho. Jednu část si kuchařky zašlehaly do pudinku, tou druhou ozdobily vršek dortu. Na ztuhnutí nebyl čas.

Každý dort ale potřebuje nakonec nějakou tu parádu. Připravila jsem pro děti asi 5 varinat (kakao, kokos, čokoládu, barevné sypání a lentilky) s tím, aby si zvolily k banánu jen jednu. A jak si myslíte, že to dopadlo? Jasně že tam bylo všechno! Takže až budete mít někdy chutě, zkuste nepečený dort. Ale počítejte s tím že jedna forma vám fakt nebude stačit :o)

NAŠE CUKRÁRNA

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *