Švestkový koláč

Jste-li gurmán, musíte milovat podzimní čas, neboť jen ten vás zasytí do sytosti všemi těmi úžasnými plody. Říjen bez dýňové polévky jako kdyby neexistoval, stejně tak jako září bez švestek a jablíček. Alespoň jednou si prostě musíte na podzim něco takového uvařit nebo upéct. A i když Kuchařinka přivítala sehranou partu až v říjnu, neodolala a připravila si pro ně recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou. Ve svých kuchařkách má takových návodů spousty, ale ty vyžadují dlouhou péči v podobě kynutí. Proto se rozhodla pro recept rychlý, neb lekce vaření není na celé odpoledne. Tím rychlým jest míněno použití zázračného kypřícího prášku, nikoli však obyčejného, nýbrž z bio obchodu dodaného obohaceného vinným kamenem, kterýž to chuti neublíží a tělu prospívá.

Ze zkušenosti minulého školního roku, kdy se Kuchařinka potýkala s neochotou dívek řídit se návodem v receptu, přistoupila k názorné ukázce, kterak postupovat při tvorbě koláče. Prvním jejím krokem bylo zvolení správné formy, protože dávka byla poloviční. Oproti minulým hodinám, ukázala dívkám, jak si poradit s pečícím papírem, když je forma kulatá. Z připravených a navážených surovin se následně vrhla na zpracování ovoce a vytvoření drobenky. Nakonec dětem ukázala i přípravu těsta, kterou završila vložením pokrmu do trouby. Krátké video, které tomu všemu předcházelo, mohlo přispět k dalšímu upamotování. A papírový recept to pak už jen jistil.

Ne každý má ale doma od každé formy 4 kousky, a tak jsme musely trochu improvizovat. V kuchyni to vypadalo jako kdybychom vařily pro tucet hostů. Všude misky a váhy, tu se krájely švestky na měsíčky, tam se odměřovalo olej do těsta nebo máslo na drobenku. Docházelo nádobí a z podlahy by se najedl nejeden brouček. V zápalu tvořivosti prostě tohle všechno vzniká tak nějak samo. Občas se Kuchařinka připomněla, když si chtěl někdo umýt mastnou lžíci pod studenou vodou a raději mu doporučila papírovou utěrku. Po 1,5 hodině práce jsme mohly dát koláč péct. Měl 6 vrstev, díky oleji byl vláčný a drobenka z ovesných vloček chutnala daleko líp, než ta z mouky. Jediné, co nám tentokrát nevyšlo, byl zase ten konec hodiny, takže kuchařinky musely odejít s prázdnou, ale za pár hodin už měly svůj švestkový koláč doma.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *