Vaflování

U Kuchařinky platí, že sladká tečka je vždy nakonec. A to se také stalo na úplný závěr našeho kuchařského maratonu, který jsme si u sporáku společně užili. Místo cukrárny jsme si udělali vaflové odpoledne. Ten, kdo nezná mřížkovaný moučník z Belgie, o hodně přišel! Je to mňamka z kynutého, ale i nekynutého těsta, které se peče mezi dvěma železnými pláty plnými kostiček. Něco podobného vám vykouzlí v ústech i palačinky, ale do těch se nedává máslo a cukr. Snad proto mají vafle tak trochu karamelovou příchuť. Tahle mřížkovaná pochoutka se mohla jíst samotná, ale kdo by  nepohrdnul přídavkem čerstvého ovoce, čokolády či šlehačky. Ovšem ty pravé vafle jsou prý jen posypané moučkovým cukrem. Kdo však byl v Belgii ví, že nejznámější jsou tzv. Bruselské vafle, které se kdysi rozšířily mezi chudými vesničany, co si je pekli jen na masopust a na Nový rok.

My si je udělali v červnu. Každá dvojice si vybrala jednu barvu - ty světlejší byly s karamelem, ty tmavší čokoládové. Základ byl v našlehání vajec a cukru do světlé pěny. Tento úkon děti rády přenechaly kuchyňskému robotu, aby si mohly navážit další sypké a tekuté přísady. To, co šlo ochutnat, se ochutnávalo, i když se už rok snažím vštípit dětem do paměti, že olízané prsty do mísy prostě nepatří (ještě, že nejsme ve skutečné kuchařské škole). To naše vaflové těsto mělo jednu zvláštnost - po jeho vytvoření se s ním už nesmělo míchat, jinak by nám utekly drahocenné kypřící bublinky. Druhým přístrojem, v našem případě tím nejzásadnějším byl přístroj zvaný vaflovač. My měli k dispozici dva, aby děti na své vafle nestály frontu. Díky světelnému znamení jsme věděli, kdy se má těsto vyndat, což zabránilo mnohému připálení. Hotové kousky děti odkládaly na mřížku. Třetím kuchyňským pomocníkem byl mixér na banánovou zmrzlinu (předem nakrájené banány na kolečka z mrazáku rozmixované s trochou cukru) a čtvrtý přístroj nám našlehal na smetanu do šlehačky. Nakonec jsme si rozpustili čokoládovou polevu v parní lázni, připravili si k tomu kousky ovoce na ozdobu a ze zahrádky přidali lístky meduňky a květy sedmikrásek. Sami posuďte, jak české děti zvládly vykouzlit belgické vafle!!!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *