Novinky

Zemlbába

Zemlbába neboli žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, namočeného do oslazeného mléka s vejci.  Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často ho znají děti hlavně ze školní jídelny. My starších ročníků ho máme v paměti spíš od našich babiček. Ten, kdo žemlovku nemusí, nechť […]

Rituál sebelásky

Máj je lásky čas, alespoň tak to tvrdil Mácha Hynek. Tohle oblouznění přírodou začíná v okamžiku, kdy stromy nahodí bělostné či růžové kvítí a my (partnerstvím obdařeni) se pod nimi cítíme jako v ráji. Jako kdyby tomu všemu vládla nějaká neviditelná síla, která nutí člověka milovat bližního svého i přes jeho nedostatky. Nevím jak to […]

Vyšívání

Je již tradicí, že se Švadlenka vrací po roce opět k vyšívání. Činnost je to bohulibá, jak pro princezny, tak naše prababičky. Vyšívané kapesníčky nebo čepce, všechno je to ryze ženská činnost, jenž byla dříve ozdobou. Dnes už na to máme stroje, ale ruku na srdce, mít po babičce takovýto klenot doma, je terno, ať […]

Výletní klasika

Květen je v plném rozpuku, což je ideální čas k výletění. Nemyslím tím procházku za humna, ale „celodeňák“, tedy výlet, kdy vám dítko ráno odjede a vrátí se až k večeru. To pak musíte počítat s tím, že bude třeba nějaké té „větší sváči“, což v našich zeměpisných šířkách znamená řízek v chlebu. Je to […]

Ženskost v sukních

Když mi bylo tak nějak kolem 10 let a puberta nesměle začala klepat na dveře, chtěla jsem být co nejvíce „cool“, což je úsměvné, když si pomyslím v jaké době jsem žila. Zatímco já oblékala socialistickou konfekci, mé spolužačky nosily hadříky z Tuzexu. Když jsem dostala po drahném remcání své první džíny, byla jsem blažená […]

Prostírání

Jak se Švadlenka prochází skrze jehlami, háčky, knoflíky, zipy, rounem a vlnou, zjišťuje, že nadešel čas na hodinu s velkým H, kdy holčičky zasednou ke stroji. Samozřejmě šicímu. Všechno je jednou poprvé. Vzpomínám si, jak mě moje teta učila šít ještě na šlapacím stroji a já se děsně bála, že si propíchnu nehet. Touhu šít […]

Mezi námi děvčaty

Když jsem před rokem přemýšlela o svém novém kroužku pro slečny, nedovedla jsem si úplně představit jeho podobu, ale věděla jsem, že je to něco, co chci s dívkami prožívat. Každé naše setkání bylo jako střípek skládačky, která se promění v krásný obraz mladé ženy, jenž přestává být malou holčičkou a je připravena otevřít se […]

Zeleninový salát

Příroda je velmi rozmanitá, pro každého má něco. Někdo miluje zvířátka, jiní si lebedí v rostlinkách. Ale zcela jistě máme rádi vše, co nám příroda nabízí k jídlu. Už ve čtvrté třídě se děti učí o různých druzích zeleniny – o kořenové, cibulové, košťálové, listové a o plodové. Z těchto pěti košíků by se navařilo […]

Jarní zelená

Jarní zelená může znamenat dobrou náladu, novou mikinu nebo polévku. Chodíte-li do kroužku vaření, bude vám jasné, že za C je správně. Jaro je svou zelení charakteristické, neb pučí a roste kde co. Tráva se zelená, šnytlík roste, petrželka se kudrnatí…Mít jaro na talíři je radost, která jde ruku v ruce se zdravím. Bůček a […]

Kostroma

Jaro je samé překvapení. Nepíšu o počasí, na to aprílové jsme už zvyklí, píšu o setkání slečen z kruhu Mezi námi děvčaty. Je to s nimi spanilá jízda. Ať máme jakýkoliv program, dodají tomu vždycky šťávu. Ostatně co bychom od mládí jiného čekali, že? Ještě než jsme se setkali, měly si dívky za domácí úkol […]

Plstěná brož

Plstění je radost. Jednak proto, že je to příjemný přírodní materiál, ale také pro jeho jednoduchost. V dřívějších dobách to ale nebyl takový hit, jako dnes. Byla to nutnost. Kdo měl ovce a vlnu, měl také rukavice a ponožky. Říkalo se tomu valchování. Vlněné vlákno je totiž úžasně tvárné a jeli vlhké, neb se dokáže […]

Sladký Jidáš

Modré pondělí byl den, kdy jsme se se Šikulkami sešli u stolu v kuchyni, abychom si  užili tvoření i dobrot. Sice se jidášky mají podle lidové tradice jíst na zelený čtvrtek, ale děti mají ten svůj svět tak barevný, že výměna zelené za modrou u nich není žádný problém. Navíc, když si mohou upéct vlastní […]

Tisk africký

Z tématu Máme rádi přírodu jsme toho už namalovali hodně. Krajiny, stromy, květiny, zeleninu, broučky, ptáčky i rybičky. Savci nám ještě ke spokojenosti chyběli, takže volba byla více, než-li jasná. Můj mozek zamířil do ZOO, ale malovat mříže se mi fakt nechtělo, takže jsem vycestovala tak trochu do Afriky mezi volně žijící zvířata a nechala […]

Sušenky

Sušenka neboli keks, je pečený zákusek, a jak sám název napovídá, většinou suchý. Dalo by se říci, že se jedná většinou o sladkou placku menší velikosti, která se vyrábí  hlavně z mouky, cukru a tuku, někdy se přidává také vejce. Tomuto druhu pečiva jsem nevěnovala moc pozornosti, neb už jsem vyrostla z let, kdy mě […]

Paní Zajícová

Šikulky čekala první dvouhodinová lekce, což může být pro předškolní dítko důvod k radosti, neb jde „Po O“. Pro lektora se tu naskýtá otázka: „Jak to dělat, aby tenhle špunt (co po obědě ještě spinká nebo odpočívá) měl po ty tři hodiny pořád chuť něco dělat a bavilo ho to?“ Hledala jsem odpověď dlouho…..a moc […]

Zazipování

Švadlenka šije na přání. Prý penál, (říkaly holky), tak máme další hodinu šití a všívání zipů. Člověk by si myslel, že je to brkačka, když tak sleduje ta kreativní videa, ale když si vezmete pak látku se zipem do ruky, je to jiná! A tak jsme začali naši dvouhodinovku pěkně od podlahy a podle připraveného […]