Do alobalu, coby obalu, se dá zabalit kde co. Ať už to je ryba na gril nebo nějaká zapečenina z trouby. Tenhle tenoučký „plech“ má však i jiná upotřebení a některá se mohou využít i ve výtvarnictví. Už jsme v Malovajdě vyzkoušeli vyrývání obrázku do tvrdého alobalu a jeho vymalování barvami na sklo či využití […]
Cukrárna nakonec
Cukrárna je lákadlo. Ať pro malé či velké holky, vždycky nabídne něco na zub nebo na obalení nervů. Já chodila do cukrárny jako školačka na jahody se šlehačkou, teď tam vyhledávám mrkvový dort. Děti to mají postavené spíš na zmrzlině nebo ovocném poháru. Proč o tom píšu? Protože se do cukrárny chodí většinou na konci […]
Meruňkové koule
Je to neuvěřitelné, ale Kuchařinka je v kurzu již popáté a v každém roce došlo na sladké knedlíky. Začátečníci se školí na těch z tvarohového těsta, zatímco pokročilí si již mohou troufnout na ty kynuté. Ač je to jídlo spíše letní, kdy je čerstvého ovoce habaděj, dá se tahle mňamka vykouzlit i v době, kdy […]
Dům snů
Postavit barák není v dnešní době zrovna výhra, všechno má k „normálním cenám“ hodně daleko a člověk, pokud není milionář má do důchodu co splácet. Pokud zadáte „stavbu domu“ grafikovi nebo přímo nějakému malíři, ocitáte si v tu chvíli na zcela odlišné půdě, která je více kreativní a vnáší do vaší psyché lehkou snivost. Naše […]
Salátová variace
Pokud se má dítě naučit vařit, mělo by se samo rozhodnout z čeho si svůj pokrm poskládá. Ovšem, aby taková situace nastala, je třeba pro ni vytvořit živnou půdu. Kroužek vaření je ideálním prostorem, kde tuhle dovednost lze trénovat, navíc pokud zvolíte variabilitu těstovinového salátu, jste za mistry. Díky jisté paní Flo, která vymyslela universální […]
Protlačená pastelka
Za dob, když jsem byla mladá holka a ještě se používaly hojně kopíráky (tenký papír z jedné strany pokrytý černou nebo modrou barvicí vrstvou), šlo překreslování obrázků docela snadno. Kdo tento skvost doma už nemá, musí si poradit s uhlem nebo grafitovou tužkou, ale výsledek je nejistý. Pokud hrajete na jistotu, zvolte ostrý hrot nějaké starší […]
Knedle hnedle
Existují jídla, která u dětí ve většině případů zabodují na první dobrou. Když opomenu hranolky s kečupem, řízek a párky, dostávají další čestné místo jídla sladká, jako jsou palačinky a ovocné knedlíky. Poslední zmíněné jídlo je v podání Vařílka a Kuchařinky už trochu ošoupaný hit. Snad je to proto, že je to recept jen ze […]
Pokladnička
Ať už se to jmenuje pokladnička nebo kasička, jisté je, že tato slova v nás evokují jistý smysl pro nějakou cennost. Mít totiž svůj vlastní poklad uchovaný před nežádoucími zraky okolí, vyvolává jistý druh tajemství. A to, jak je známo, náleží hlavně dětem, protože pro ně je tajemstvím úplně všechno (alespoň ze začátku). Neznám mnoho […]
Pěnové tulipány
Kdo by neměl v dubnu na své zahrádce rozkvetlé tulipány? Jejich barevnost je oku lahodící a jejich tvar tak jednoduchý, že jej zvládnou i předškolní děti. Pokud si k tomu přidáte navíc pěnovou „podestýlku“ s vůní oceánu, do které zanoříte rozpuštěnou anilinkovou barvu (hodně sytá barevnost), získáte kašovitou mramorovací strukturu, která lahodí oku stejně tak, […]
Vlašák
Vlašský salát, nazývaný lidově „vlašák“ má svou kolébku nečekaně v Itálii (Vlachy = Vlašsko byl starý název). Jeho historie spadá až do dob Svaté říše římské a vsadím svoje boty, že by ho nikdo za „náš vlašák“ nepovažoval. Byl totiž převážně z ryb a mořských plodů. Původní receptura obsahovala na kostky nakrájené mihule, sardele, ančovičky, […]
Kmen rodu
Vzpomínáte si ještě, co jste se učili ve 4.třídě? Že jste měli místo Prvouky už Vlastivědu? A že v ní padlo slovo ROD (Přemyslovců) nebo KMEN (Maďarů)? No to už asi ne, ale jistě vám říká něco slovo RODOKMEN, který je s oblibou symbolizován košatým stromem, v jehož větvích dřímají jména našich předků. Pro děti […]
Langoš versus zelňák
„Langoše, Ivčo, uděláme si langoše“, prosily děti, když jsem se jich zeptala na konci hodiny, co si uvaříme příště a zdůrazňovaly to při každém setkání v obci. Váhala jsem. Vím co by mě čekalo! A tak jsem hledala způsob, jak si to zjednodušit. Internet nabízí nepřeberné množství receptů na domácí langoše, které budou lepší, než […]
Jidášky
Tradiční jidášky je pečivo z kynutého těsta, které se má správně péct před východem slunce a podávat k snídani na Zelený čtvrtek. My se sešli o Škaredé středě odpoledne a naší jedinou snahou bylo během hodiny vytvořit několik zavinutých válečků (připomínající provaz, na němž se Jidáš oběsil….možná ho tehdy ani nenapadlo, že bude v budoucnosti […]
Tečkovaná
Puntíky nikdy neopouští náš svět. Vždycky tu byly a vždycky budou, ať už na látkách nebo na výkresech. Nevím, zda jste si všimli tečkovacího hitu, který proletěl výtvarným světem a ovládl tak mnoho umělců ve světě, ale já ano. Zařadila jsem se tak mezi tyto nadšence a pořídila si „tečkovací sadu“ čítající několik tyčinek (zřejmě […]
Cestou necestou
Jít pěšky, jet autem, šněrovat si to na kole nebo uhánět tryskáčem – to všechno se dá ztvárnit na papír. Cesta necesta je jedno velké úžasné téma, při kterém se můžete hravě změnit z pěšáka, co kráčí po polňačkách na vášnivce milujícího bludiště. Stačí si jen k tomu uzpůsobit čáry na papíře. Mohou jít v […]
Boloňská omáčka
Špagety jsou tutovka. Alespoň v naší rodině to platilo vždycky, když jsem coby matka zanechala své dva syny v péči jejich otce, který měl ten večer vařit. Vždycky byly špagety! Považuji je tak trochu za „dětské jídlo“, kterému stačí trocha kečupu a sýra. Žádná velká věda. Nicméně mým záměrem není naučit děti používat dochucovadla, nýbrž […]